Enligt flera källor har myndigheterna i Libanon känt till att ammoniumnitratet förvarats i Beiruts hamn. Foto: TT/AFP

Varningen om hamnen för sex månader sedan: ”Kan spränga hela Beirut”

Uppdaterad
Publicerad

Ett fartyg lägger till i Beiruts hamn på väg mot sin slutdestination, men den farliga lasten blir kvar. Och så sent som för sex månader sedan ska myndigheter ha varnats för konsekvenserna om inte materialet togs om hand. Nu kommer nya uppgifter om vad som lett fram till de explosioner som skakat Libanon.

Det är nyhetsbyrån Reuters och New York Times som nu tecknar bilden bakom de massiva explosionerna som lagt Libanons huvudstad i ruiner och hittills kostat över 150 människoliv.

För sex år sedan lade ett fartyg vid namn ”Rhosus”, hyrt av en rysk affärsman och på väg mot Mocambique, till i hamnen.

Ombord fanns 2 750 ton ammoniumnitrat, ett ämne som bland annat används i konstgödsel eller för att tillverka sprängmedel.

”Jag blev skräckslagen”

Men på grund av tekniska och ekonomiska problem kom fartyget aldrig vidare. Det övergavs av sin ägare och lasten togs till en lagerlokal i hjärtat av Beirut. Där skulle det sex år senare, enligt libanesiska myndigheter, orsaka en förödande explosion.

– Jag blev skräckslagen, säger fartygets i dag 70-årige kapten Boris Prokoshev till New York Times.

Chefen för hamnen, Hassan Koraytem, uppger för tv-kanalen OTV att ämnet placerades i lagerlokalen efter ett domstolsbeslut. Han säger att man visste att det var farligt, men inte i vilken utsträckning.

Varnar i flera brev

Tulltjänstemän ska sedan flera gånger mellan 2014 och 2017 ha skrivit till domstolsmyndigheten och bett om råd för hur man ska göra sig av med ammoniumnitratet, kan man läsa i offentliga dokument som publicerats på Twitter av den libanesiska parlamentsledamoten Salim Aoun.

I breven föreslår tullmyndigheten bland annat att donera ammoniumnitratet till den libanesiska armén eller sälja det till det till ett privatägt libanesiskt bolag som hanterar sprängämnen.

”Med tanke på den fara det innebär att ha den här frakten i våra lagerlokaler i ett olämpligt klimat så upprepar vi vår begäran att sjöfartsmyndigheten exporterar frakten omedelbart”, skrev chefen för den libanesiska tullen i maj 2016, enligt New York Times.

Nyhetsbyrån Reuters citerar en annan källa som uppger att inspektörer för sex månader sedan varnade för att ammoniumnitratet skulle kunna ”spränga hela Beirut” om det inte togs om hand.

Libanesiska myndigheter har ännu inte svarat på uppgifterna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Förloppet från brand till detonation verkar ha gått väldigt snabbt, enligt Henric Östmark. Foto: AP

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Explosionerna i Beirut

Mer i ämnet