Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Libanons president har lovat att ge insyn i utredningen kring vem som är ansvarig för explosionen. Foto: Reuters, AFPVisa alla (3)
Visa alla (3)

Libanesiska tv-kanalen: President Aoun måste avgå

Uppdaterad
Publicerad

Explosionerna som lett till den enorma förödelsen i den libanesiska huvudstaden kallas för en coup de grace, nådastöten. Nu höjs folks röster med krav på avgång och repressalier för de ansvariga.

En sex år lång tickande bomb, så beskrivs de tusentals ton ammoniumnitrat som förvarats i en lagerlokal vid hamnen sedan 2014. 

Beirut, även kallad Mellanösterns pärla, är sedan i tisdags täckt av aska, bråte och glassplitter. Beirutborna har kraftsamlat och städar tillsammans undan den förstörelse som gjort att hundratusentals människor nu står utan bostad. 

Samtidigt växer ilskan mot politikerna, korruptionen och det politiska systemet. 

– Vi är ursinniga, sade Beirutbon Jumanah Zabaneh till TT under onsdagen.

– Det är dags att vi förändrar vårt ruttna system. Vi behöver transparens i hur man använder våra offentliga medel, hur samhällstjänster hanteras, och vi behöver ansvarsutkrävande.

”Häng upp snarorna”

De senaste dagarna har det kommit uppgifter om att regeringen känt till att det högexplosiva materialet förvarats på en sådan, för landet, avgörande plats. Och inte agerat, skriver the New York Times.

Tv-kanalen MTV krävde i en sändning presidentens avgång. Enligt nyhetsankarna kommer de inte längre att kalla honom för president, utan hädanefter kommer han enbart att tilltalas Michel Aoun. 

På sociala medier trendar en hashtag som på arabiska betyder “häng upp snarorna”. 

“För månader sen ville vi ha dem bakom galler. I dag vill vi att de alla är döda. Inget mindre”, skriver en användare på Twitter.

En fenixfågel

Höstens enorma protester ledde förvisso till bildandet av en ny regeringen, men kritiken från aktivisterna har varit att det egentligen är samma gamla spelare – ministrarna har bara andra namn. 

Michel Aoun har sagt att de ansvariga ska få hårda straff och under tisdagen sattes alla tjänstemän inblandade i förvaringen och säkerheten i hamnen i husarrest.

I folkmun kallas Libanon för en fenixfågel, som gång på gång rest sig från askan. Landet har präglats av krig, förstörelse och explosioner i decennier, men frågan många libaneser ställer sig nu är: ”När är det nog?”.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Förloppet från brand till detonation verkar ha gått väldigt snabbt, enligt Henric Östmark. Foto: AP

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Explosionerna i Beirut

Mer i ämnet