Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Överstelöjtnant Johan Huovinen. Foto: Pontus Lundahl/TT

Överstelöjtnanten: ”Svårt att tro att det skulle vara en olycka”

Uppdaterad
Publicerad

Det är sannolikt ingen olycka som ligger bakom flygkraschen där Wagnerledaren Prigozjin uppges ha dött. Det menar överstelöjtnant Johan Huovinen.

– Ryssland har ett mönster av att göra sig av med personer som utmanar och hotar makten, säger han.

Wagnergruppens ledare Jevgenij Prigozjin var en av de tio personer som befann sig ombord på flygplanet som kraschat utanför Moskva, uppger ryska statliga medier med hänvisning till det ryska luftfartsverket.

Tio personer ska ha varit ombord på flygplanet som kraschat, däribland Prigozjin och den andra Wagnertoppen Dmitrij Utkin.

Johan Huovinen säger att han inte tror att det här är en olycka – men att det är mycket osäkert om vi kommer få veta exakt vad det är som har hänt.

– Jag har svårt att tro att det här skulle vara en olycka. Det finns sannolikt andra faktorer som spelat in, och det är inte alltid säkert att man får reda på det i slutändan, säger Huovinen.

Bilder på ett plan som kraschar från Telegram-kanalen @grey_zone. Foto: Handout / TELEGRAM/ @grey_zone / AFP

”Ett öde likt många andras”

Att Prigozjin, som ledde ett väpnat uppror mot Kreml på midsommardagen tidigare i somras, omkommit i en iscensatt olycka kan mycket väl vara fallet.

– Det kommer kanske som en överraskning att det sker så kort efter kuppen, men det pratades egentligen redan då om att Prigozjins tid var räknad, säger Huovinen.

– Det är ett öde som liknar många andras som har opponerat sig mot Kreml. Det är en realitet i Ryssland, säger han.

Påverkar inte kriget

Wagnergruppen har tidigare varit en viktig komponent för Rysslands anfallskrig mot Ukraina, men så är det inte längre,menar Houvinen. Prigozjins dödsfall kommer sannolikt inte få några konsekvenser för hur striderna utvecklar sig.

– Det kommer inte påverka kriget i det här perspektivet. Wagnerguppen är redan utspelad som faktor i kriget i Ukraina, säger Houvinen.

Se hela direktsändningen på SVTPlay med utrikesreporter Bert Sundström och överstelöjnant Johan Huovinen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.