Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bilder från Telegramkanal kopplat till Wagnergruppen. Foto: Handout / TELEGRAM/ @grey_zone / AFP

Ryssland: Wagnerledaren Jevgenij Prigozjin död i flygkrasch

Uppdaterad
Publicerad

Wagnergruppens ledare Jevgenij Prigozjin ska ha dött i en flygkrasch i Ryssland på onsdagen, uppger ryska myndigheter. Ytterligare nio personer ska ha funnits ombord – däribland Wagnergruppens grundare Dmitrij Utkin.

Privatflygplanet var på väg från Moskva till S:t Petersburg när det kraschade. Enligt ryska myndigheter fanns det tio personer ombord.

Den ryska räddningstjänsten uppger att tio kroppar har hittats på platsen och att räddningsinsatsen nu är avslutad vid nedslagsplatsen vid byn Kuzjenkino, i Tverregionen utanför Moskva. Det skriver den statliga ryska nyhetsbyrån Interfax.

Väpnat uppror i Ryssland

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I ett klipp från sajten flightradar24.com försvinner planet som ska ha störtat med Wagnerledaren Jevgenij Prigozjin ombord, från kartan. Foto: flightradar24.com/Reuters

Alla ombord döda

Bland personerna ombord ska tre ha varit planets personal och sju stycken passagerare. Samtliga ombord befaras ha omkommit.

Enligt det ryska luftfartsverket var Wagnergruppens chef Jevgenij Prigozjin ombord på flygplanet tillsammans med den andra Wagnertoppen Dmitrij Utkin.

Det är okänt varför flygplanet störtade, men det befann sig i luften i 30 minuter innan det fattade eld och slog i marken. Flygplanet är av modellen Embraer legacy.

Videoklipp från Afrika

Nyligen dök Jevgenij Prigozjin upp i en video på Telegram där han poserade i ett ökenlandskap iklädd kamouflagemundering och med ett vapen i händerna. Han antydde att han var i Afrika och sa ”vi ser till att göra Ryssland större på alla kontinenter och Afrika mer fritt”.

Bilder från Telegramkanal kopplat till Wagnergruppen. Foto: Handout / TELEGRAM/ @grey_zone / AFP

Väpnad marsch

Det var den första gången som han visat sig sedan kuppförsöket i Ryssland under midsommarhelgen. Jevgenij Prigozjin hade då sagt att han skulle inleda en väpnad marsch genom Ryssland mot Moskva med 25 000 soldater. Wagnergruppen tog över staden Rostov-vid-Don, men 20 mil från Moskva avbröts upproret plötsligt.

En uppgörelse nåddes med Belarus Rysslandsallierade ledare Aleksandr Lukasjenko. De kom överens om att Prigozjin och Wagnersoldaterna skulle få straffrihet och säkerhetsgarantier.

Biden: ”Inte förvånad”

USA:s president Joe Biden säger i ett uttalande att han inte vet vad som har hänt men att det ”inte händer mycket i Ryssland som Putin inte står bakom”.

Se hela direktsändningen med utrikesreporter Bert Sundström och överstelöjnant Johan Huovinen i spelaren nedan.

Fakta: Prigozjin, Wagnergruppen och upproret

Wagnergruppen är ett privat legosoldatsbolag som länge har verkat med inofficiella kopplingar till den ryska statsledningen.

Dess högste ledare och främste finansiär är Jevgenij Prigozjin, en tidigare krögare från S:t Petersburg och numera oligark.

En konflikt har under Ukrainakriget pågått mellan Prigozjin och Rysslands militärledning – försvarsminister Sergej Sjojgu och generalstabschef Valerij Gerasimov.

På onsdagskvällen uppgav ryska myndigheter att Prigozjin var med på passagerarlistan på ett privatjet som störtade på väg från Moskva till S:t Petersburg. Ytterligare nio personer ska ha omkommit. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Väpnat uppror i Ryssland

Mer i ämnet