Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Johan Huovinen: ”Ser ut att vara lite turbulent i den ryska försvarsmaktsledningen”. Foto: AP/SVT

Flera toppgeneraler har inte synts till efter Wagners uppror

Uppdaterad
Publicerad

Flera personer i den ryska försvarsledningen har inte synts till sedan Wagnerstyrkornas väpnade uppror förra helgen. Det finns också uppgifter om att fler kan ha känt till Wagnerbossen Prigozjins planer.

– Vi kan nog förvänta oss en förändring i försvarsmaktsledningen, säger överstelöjtnant Johan Huovinen till SVT Nyheter.

På kvällen fredagen den 23 juni framträdde general Sergej Surovikin i en video där han uppmanade Wagnerstyrkorna att lägga ner sina vapen. Sedan dess har han inte synts till i offentligheten. Tidningen The Moscow Times skriver, med hänvisning till två anonyma källor nära det ryska försvarsdepartementet, att Surovikin gripits.

I torsdags skrev den ryska journalisten Alexej Venediktov, chefredaktör på den oberoende men numera nedlagda radiokanalen Echo Moskvy, att Surovikin inte haft kontakt med sin familj på tre dagar.

Väpnat uppror i Ryssland

Surovikin är inte den enda i den ryska försvarsmaktsledningen som inte framträtt offentligt sedan förra helgen. En av de försvunna generalerna har sagt till den ryska nyhetssajten ura.ru att han är hemma på semester.

Kreml: ”Skvaller”

Men bristen på information har gett upphov till många rykten. Inte minst eftersom general Surovikin, enligt tidningen The New York Times källor, på förhand ska ha känt till Wagnerbossen Jevgenij Prigozjins planer. Men det är uppgifter som Kreml avfärdar som skvaller.

– De här händelserna kommer ge upphov till mycket spekulationer och skvaller. Jag tror att det här är just ett sådant exempel, säger Kremls talesperson Dmitrij Peskov enligt den statliga nyhetsbyrån Tass.

Starta klippet för att se överstelöjtnant Johan Huovinen berätta om den turbulens som verkar förekomma i den ryska försvarsmaktsledningen.

* I en tidigare version av den här publiceringen påstods att även försvarsminister Sergej Sjojgu inte synts till  efter upproret. Den uppgiften var felaktig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Väpnat uppror i Ryssland

Mer i ämnet