Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
12 piloter och ett okänt antal militärer dödades under myteriet. Foto: Telegram/Rybar

Brottsutredningen mot Wagner läggs ner

Uppdaterad
Publicerad

Under den dramatiska helgen sköt Wagnerstyrkor ner flera ryska helikoptrar samt ett flygplan och 12 piloter samt ett okänt antal andra militärer dödades, enligt bland annat Telegramkanalerna Rybar och Fighterbomber som har kopplingar till det ryska försvaret. Wagnerchefen Jevgenij Prigozjin har gått med på att betala motsvarande 6,35 miljoner svenska kronor till offrens familjer, uppger nyhetskanalen Nexta. 

Under lördagen rullade Wagnerstyrkor in i miljonstaden Rostov-na-Donu och tog kontroll över försvarshögkvarteret utan strider som krävde dödsoffer. Samma dag började ett stort antal Wagnersoldater utrustade med stridsfordon köra mot Moskva och enligt ryska medier sköt de ner ett flyglan och sex helikoptrar som närmade sig konvojen.

Wagnerchefer Prigozjin som själv stannat i Rostov-na-Donu hävdade att det var en ”dåre i konvojen” som sköt ner allting som lyfte. 

Snabb u-sväng i ryska rättsväsendet.

Efter att ett avtal slutits mellan Wagner och Kreml med den belarusiske diktatorn Lukasjenko som mellanhand, avbröt konvojen sin färd mot Moskva och Prigozjin kunde lämna Rostov-na-Donu i tron om att avtalet innebar åtalsfrihet för honom och hans soldater.

Under måndagen uppgav affärstidningen Kommersant, med hänvisning till källor inom säkerhetstjänsten FSB, att Wagnerchefen Prigozjin utreds av den ryska säkerhetstjänsten för att ha organiserat ett väpnat uppror. Under tisdagen kom beskedet att FSB lägger ner brottsutredning uppger ryska nyhetsbyrån Interfax.

”Inga alternativ för förrädare”

Enligt Telegramkanalen Fighterbomber som står nära det ryska flygvapnet befann sig tio personer ombord på planet, ett Il-22, som används som stridsledningscentral. Helikoptrarna hade sammanlagt mellan 16 och 19 personer i besättningarna. Ryska politiker riktar hård kritik mot Wagnerledaren och hans högra hand Dmitrij Utkin.    

– Det enda alternativet för dessa vänner är att skjuta sig själva innan en kula träffar dem. Det finns inga alternativ för förrädare, sa Andrej Guruljev, ledamot av ryska duman och tidigare vicechef för det södra militärområdet, i rysk tv.  

I videon kan du se vilka flygfarkoster som Wagner anklagas för att ha skjutit ned.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.