Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Skärmdump

Så beskriver rysk stats-tv Wagnergruppens uppror

Uppdaterad
Publicerad

I rysk statstelevision försöker man tona ner Wagnergruppens uppror och mana till enighet.

– Samhället stödjer inte det beväpnade myteriet, sade programledaren Dmitrij Kiseljov i programmet Vesti nedeli under söndagskvällen.

Vesti nedeli är ett stort veckomagasin som sänds på bästa sändningstid varje söndagkväll där programledaren Dmitrij Kiseljov sammanfattar veckans viktigaste händelser. Under söndagen inleddes programmet med Wagnergruppens väpnade uppror.

Kiseljov slog direkt fast att Wagnerbossens handlingar saknade stöd i det ryska samhället. Därefter visade han ett fragment ur en flera år gammal intervju med Vladimir Putin. I intervjun får Putin frågan om han kan förlåta, vilket presidenten säger att han kan. Allt utom förräderi.

Väpnat uppror i Ryssland

Utlovades fri lejd till Belarus

I det tv-sända tal som Putin höll i lördags, när Wagnerstyrkorna hade tagit kontrollen över staden Rostov-na-donu och färdades mot Moskva, var det just förräderi som Putin anklagade deras ledare Prigozjin för.

Enligt det avtal som slöts med Wagnerbossen i lördags skulle brottsutredningen mot honom läggas ner i utbyte mot att han avbryter revolten. Prigozjin utlovades också fri lejd till Belarus. Men under måndagen kom uppgifter om att Prigozjin fortfarande utreds för myteri. Enligt den ryska affärstidningen Kommersants källa beror det på att utredningens status inte hunnit ändras. Möjligen en formalitet, alltså.

Prigozjin krävde under de dramatiska dygnen att den ryska militärledningen skulle bytas ut och bland annat att försvarsminister Sergej Sjojgu skulle avgå. Men ett filmklipp med försvarsministern som visades på rysk tv under måndagsmorgonen tyder, enligt flera bedömare, på att han kan komma att bli kvar å sin post.

Bilder på raketattack påstås vara fejkade

Filmklippet, som bland annat publicerats av försvarsministeriets tv-kanal Zvezda sägs visa hur Sjojgu besöker fronten. Ryska militärbloggare menar dock att videon är gammal och spelades in redan före Wagnergruppens ”rättvisemarsch”, som Wagner själva kallade sitt uppror.

Prigozjins motivering till upproret var att ”ett enormt antal” Wagnersoldater dödats i en raketattack utförd av den ryska militären. Men i rysk stats-tv under söndagskvällen påstods att det inte stämmer. I programmet Itogi nedeli på tv-kanalen Ntv sa programledaren att bilder som florerar från den påstådda attacken var fejkade.

Se mer om hur rysk tv beskriver händelserna i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Väpnat uppror i Ryssland

Mer i ämnet