Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad var det som hände i Ryssland? Foto: TT/AP

Detta har hänt: Väpnat uppror i Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

Wagnergruppen har lämnat Ukraina och gått in i Ryssland.

Styrkor har attackerats av den ryska armén, säger chefen för den paramilitära gruppen. Därför vill nu ledaren Prigozjin ställa den ryska militärledningen till svars – annars marscherar de mot Moskva.

23 juni

• Wagnergruppens ledare Jevgenij Prigozjin skärper tonen mot den ryska militärledningen. I flera ljudklipp på Telegram beskyller han den ryske försvarsministern Sergej Sjojgu för att ha beordrat en attack mot Wagnergruppens soldater. Tusentals ska ha dödats, hävdar Prigozjin. I andra klipp beskriver han den ryska militärledningen som ondskefull.

• Den ryska säkerhetstjänsten FSB inleder en utredning mot Wagnerledaren. FSB menar att hans uttalande ”uppmanar till en väpnad inbördeskonflikt på ryskt territorium” och uppmanar Wagnersoldater att gripa sin ledare. President Vladimir Putin är underrättad, enligt Kremls talesperson.

24 juni

• Wagnerledaren säger att hans styrkor tagit sig in i den ryska staden Rostov-na-Donu, omkring 100 mil söder om Moskva. Enligt Prigozjin består styrkorna av cirka 25 000 soldater och ska inte ha stött på något motstånd.

• I en video på Telegram säger Prigozjin att hans styrkor kommer att bege sig mot Moskva om inte den ryske försvarsministern Sergei Shoigu och general Valery Gerasimov kommer till dem. Prigozjin hävdar att det inte rör sig om en statskupp utan en ”marsch för rättvisa” där han vill ställa den ryska militärledningen till svars och ”utreda kaoset”.

• Ryssland utlyser anti-terror-läge i Moskva-regionen. I ett uttalande uppmanar försvarsdepartementet Wagnersoldater att vända sig till rättsväsendet för att staten ska kunna garantera deras säkerhet.

• I ett tv-sänt tal till nationen säger Rysslands president att Wagnergruppens uppror klassas som förräderi och att svaret kommer att ”bli hårt”.

• Wagnergruppen svarar med att utmana Vladimir Putin. ”Putin gjorde fel val. Desto värre för honom. Snart har vi en ny president”, skriver legoknektsarmén på sin Telegramkanal.

• Upprorsmakarna har intagit staden Lipetsk, enligt stadens guvernör. Lipetsk ligger knappt 40 mil söder om Moskva.

• Lördag kväll stoppar Wagnergruppen sina truppförflyttningarna. I ett ljudklipp på Telegram hävdar Prigozjin att hans soldater var 20 mil från Moskva, men att han nu drar tillbaka för att ”undvika blodspillan”.

Städerna Rostov-na-Donu, Voronezj och Lipetsk som intagits av den paramilitära Wagnergruppen. Huvudstaden Moskva ligger drygt 40 mil norr om Lipetsk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Väpnat uppror i Ryssland

Mer i ämnet