Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bachmut, Svatove och Cherson – hör överstelöjtnanten om platserna där striderna i Ukraina rasar som mest just nu. Foto: SVT & AP

Överstelöjtnanten: Ryssland försöker stabilisera fronten inför vintern

Uppdaterad
Publicerad

Under de senaste veckorna har varken Ryssland eller Ukraina gjort några större landvinningar i det krig som rasar mellan länderna. Enligt överstelöjtnanten Joakim Paasikivi kan läget delvis förklaras av årstiden – men också av Rysslands förmodade strategi framåt.

– Generellt tror jag att det är den ryska stridsidén att försöka stabilisera hela fronten för vintern, säger han.

Den senaste tiden har läget vid stora delar av fronten mellan Ukraina och Ryssland mer eller mindre kunnat beskrivas som låst. Flera bedömare vittnar om att situationen allt mer börjar likna ett skyttegravskrig, där ingen av sidorna rör sig märkbart framåt.

Enligt överstelöjtnanten Joakim Paasikivi, som är lärare i militär strategi vid Försvarshögskolan, kan utvecklingen delvis förklaras av vädret.

Kriget i Ukraina

– Det kommer en rad videoklipp nu som visar närmast första världskrigsförhållanden i framför allt Donbass. Det är vattenfyllda skyttevärn och lera som är åtminstone halvmeterdjup. Där är det väldigt svårt att ta sig fram med fordon, så allt går långsammare, säger han.

Kan vara medveten strategi

Att inte avancera framåt, och i vissa fall till och med dra sig tillbaka, kan dock också vara en medveten strategi, säger Paasikivi. Överstelöjtnanten tror att Rysslands främsta fokus just nu är att stabilisera fronten och etablera en försvarslinje inför vintern.

– Ryssarna tror att om de lyckas hålla fronten under vintern så kommer det västliga intresset för att stötta Ukraina att nedgå. Det har inte lyckats hittills och jag tror inte heller att ukrainarna kommer att sluta anfalla. Sedan får vi se om vintern blir varm eller kall, det påverkar också hastigheten i vilken man kan göra saker, säger Paasikivi.

Även om läget på många håll är låst finns fortfarande platser där både Ukraina och Ryssland gör framsteg. Hör om tre platser där striderna fortfarande rasar för fullt i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet