Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör överstelöjtnant Johan Hourvinen om stridsdetaljerna i Bachmut: ”Strid i bebyggelse är det svåraste som finns.” Foto: SVT, Iryna Rubakova/AP/TT

Blodiga slaget om Bachmut fortsätter – så är striderna nu

Uppdaterad
Publicerad

Det blodiga slaget om Bachmut i östra Ukraina har pågått i över åtta månader. Den senaste tiden har de ryska styrkorna pressat sig allt längre in i stadskärnan, som nu utgör frontlinjen.

– Det är strid från hus till hus utan egentligt understöd från stridsfordon. Det gäller att ta våningsplan för våningsplan, rensa och sedan gå vidare till nästa byggnad, säger Johan Huovinen, överstelöjtnant och lärare vid Försvarshögskolan.

Det har länge funnits en oro för att Ryssland ska omringa staden och därmed skära av de ukrainska styrkorna från resten av landet. Men den risken har minskat, enligt Johan Huovinen.

– Det ser ut som att den ryska tyngdpunkten är att trycka ut de ukrainska förbanden snarare än att sluta kniptången, säger han.

Vägen från nordväst ”sista livlinan”

Den ukrainska ledningen har vid flera tillfällen understrukit under vilken hård press deras soldater är i staden. Bara att ta sig in och ut är svårt, inte minst på grund av den konstanta ryska beskjutningen av vägarna.

– Försörjningsvägarna in i Bachmut blir färre och färre. Just nu förlitar man sig på en väg som kommer från nordväst. Det är den sista livlinan, säger Johan Houvinen och fortsätter:

– Det finns ett par skogsvägar som hjälper till med att hålla vägnätet uppe men det är otroligt leriga vägar.

Hör överstelöjtnant Johan Huovinen berätta om striderna i Bachmut i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.