Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se videon ovan för att få en överblick över vilka områden som drabbats hårt av översvämningarna under lördagen. Foto: Sascha Steinbach/TT, SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Många saknas efter översvämningskaoset – över 180 döda

Uppdaterad
Publicerad

Brustna dammar och evakuerade samhällen – konsekvenserna av översvämningarna fortsätter att plåga Centraleuropa. I värst drabbade Tyskland har minst 140 personer bekräftats omkomna och många saknas fortfarande. Det sargade landskap som vattnet lämnat efter sig liknas vid en krigszon.

– Mina soldater och jag har aldrig sett sådan förödelse, säger försvarsmaktens högste chef, Eberhard Zorn.

Vattenmassorna dränker alltjämt stora delar av det drabbade området, men på vissa håll sjunker vattnet undan. I hårt drabbade Erftstadt-Blessem har vissa evakueringar kunnat hävas och räddningstjänsten betraktar numera den akuta insatsen som avslutad.

Men eftersom många fortfarande saknas går det inte utesluta att fler har omkommit.

Tyska staden Wassenberg, i distriktet Heisenberg, tvingades under gårdagen evakueras på grund av att en damm vid floden Rur brustit. Minst 700 personer har tvingats lämna sina hem. Staden står nu delvis under vatten, enligt räddningstjänsten.

Pengar på väg

Samtidigt som vidden av katastrofen alltmer börjar klarna förbereder den tyska regeringen ett omfattande krispaket till de drabbade regionerna. Finansminister Olaf Scholz säger till ZDF att det varken saknas vilja eller pengar för att snabbt nå ut med stödet.

– Vi kommer att göra allt för att de som behöver hjälp får det.

Skadorna på infrastruktur och hem är stora och kan vara de mest omfattande som orsakats av en naturkatastrof i Tyskland på 20 år, rapporterar FAZ. 2002 betalades försäkringspengar motsvarande 46 miljarder kronor ut efter att floden Oder svämmat över och förstörelsen kan den här gången vara ännu större.

Sorgedag utlyst i Belgien

I Belgien håller vattnet på vissa håll att sjunka undan, men flera översvämningsvarningar kvarstår, inte minst vid floden Maas som rinner genom hårt drabbade Liège. Hittills har uppemot 30 personer bekräftats omkomna, enligt RTBF, och en nationell sorgedag är utlyst till den 20 juli. Landets premiärminister säger att översvämningarna kan vara de värsta som drabbat landet.

I Liége har Fabienne Onnaus bageri förstörts.

– Hela våra liv och våra yrkesliv är borta. Vattnet gick ända upp till fönsterluckan. Det finns ingenting kvar, en total katastrof, säger hon till SVT:s utsända.

Även i Nederländerna har flera orter tvingats evakuera. I Venlo tvingades 10 000 personer lämna sina hem under fredagen och ytterligare evakueringar påbörjades under lördagen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
"Ser ut som en stad som drabbats av kriget" Foto: TT / Pablo Torres Baeza, SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer