Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur vädret skiljer sig i Europa, med snökaos och översvämningar. Foto: FRFT och DKDR

Översvämningar och snökaos – så är vädret i resten av Europa

Uppdaterad
Publicerad

Det är inte bara i Sverige som vädret stökar just nu. Även i våra grannländer råder det snökaos – och i södra Europa har flera platser drabbats av kraftiga översvämningar.

Polisen i Danmark har avrått personer att ge sig ut i det snöoväder som drabbat stora delar av landet. Samtidigt kämpar man mot översvämningar i Tyskland.

Men varför är det en sådan skillnad på vädret?

– Ett högtryck med riktig kall luftmassa täcker Skandinavien och ett annat högtryck med varm luft ligger över östra Medelhavet. Mellan de två högtrycksområdena passerar flera djupa lågtryck med mycket regn och blåsigt väder över de översvämningsdrabbade områdena, säger SVT:s meteorolog Deana Bajic.

Avtar nästa vecka

Det rådande väderkaoset beräknas inte dröja kvar så länge. Redan nästa vecka väntas betydligt mildare luft dra in över Sverige.

– Det ser ut att kunna bli plusgrader över stora delar av landet. Vi får alltså stora svängningar i vädret de kommande dagarna, från -40 till ett par plusgrader i samma område, på bara några dagar, säger Deana Bajic.

Se hur vädret ser ut i Europa, i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.