I Paraguays huvudstad Asuncion står vattennivåerna bara 30 centimeter från flodbankerna. Foto: TT

Över 160.000 evakueras från vattenmassorna

Uppdaterad
Publicerad

I Sydamerika fortsätter de värsta översvämningarna på 50 år att skörda offer och försätta människor på flykt. Minst sex människor ska ha dödats och över 160.000 har tvingats lämna sina hem på grund av vattenmassorna, uppger nyhetsbyrån AP.

Våldsamma regn har under de senaste dagarna härjat sydöstra Sydamerika. Värst drabbat är Paraguay där 144.000 människor evakuerats. I Argentina har 20.000 människor evakuerats. Uruguay och Brasilien har drabbats något lättare, men invånare som där tvingats lämna sina hem går att räkna i tusental.

I Paraguay har fyra människor dödats av fallande träd. I Argentina har två människor drunknat, uppger BBC.

För med sig sjukdomar och skadedjur

Översvämningarna äger rum i en tid då södra hemisfären går in i en period av sommar. Värmen tillsammans med de höga vattennivåerna för med sig problem med fukt, bakterier, myggor och ormar som trivs i de träsklika förhållandena.

En av de platser som drabbats hårdast är staden Concordia vid Uruguayfloden där invånarna nu tar sig runt i staden i kanoter och på improviserade flottar.

– Vattnet är kontaminerat och insekter krälar överallt, säger 33-åriga Josefina Monson till AP, som tillsammans med sin man och deras döttrar sedan julafton tvingas husera i ett tillfälligt skydd efter att deras hem översvämmats, och tillägger:

– Jag vet inte när vi kan återvända hem.

Paraguays huvudstad kan översämmas

Prognosen för kommande dagar visar på torrare väder i gränsområdena längs Brasilien och Uruguay. Men i Paraguay och Argentina väntas vattennivåerna stiga ytterligare inom den närmaste tiden.

I Paraguays huvudstad Asuncion står vattennivåerna bara 30 centimeter från flodbankerna och regeringstjänstemän varnar nu för än värre översvämningar om vattnet försätter att stiga, uppger BBC.

Meteorologer har varnat för att El Nino i år blir ovanligt starkt, och adresserar nu de senaste dagarnas katastrofala väderutveckling till väderfenomenet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.