”På med glasögonen, nu är det 3d-tv som gäller”

Uppdaterad
Publicerad

Mikael Lindkvist bevakar mässan för M3 och berättar att de hetaste tekniknyheterna är 3d och smådatorer, så kallade ”tablet pc”. Han berättar också om Skype direkt i tv:n.

– En av de stora tv-trenderna i år blir att ringa med Skype direkt i tv:n, säger Mikael Lindkvist. Nästan alla nya tv-apparater har internetanslutning och är utrustade med kamera, det blir därför nästa stora trend att sitta framför tv:n och tala med nära och kära på andra sidan jordklotet, tror Mikael Lindkvist på M3.

”Vänta med ny tv”

Han berättar också att 3d kommer stort. Både för tv, hemmabiosystem och även filmkamera.

– De första tv-apparaterna med 3d kommer redan i mars, sedan kommer många fler i sommar.

– Ska man vänta med att köpa ny tv?

– Ja, ska man köpa ny tv bör man avvakta och köpa en som klarar av 3d-tekniken. Den måste kunna klara av att rita upp bilden dubbelt så snabbt som en vanlig 2-dimensionell bild. För den med bluray-teknik räcker det med en mjukvaruuppdatering, säger Mikael Lindkvist.

– Vad är det som talar för att 3d-tekniken kommer att slå igenom den här gången?

3d ny tv-standard

– Personligen är jag lite skeptisk, man har misslyckats förr... Jag tror inte tv-tittarna vill ha de glasögon som behövs för den tre-dimensionella tekniken. Å andra sidan satsar hela branschen den här gången så jag tror att det kommer att vara tv-standard framöver. USA direktsänder filmer i 3d-formatet och branschen lutar sig på 3d-biograferna som slagit igenom stort. Dessutom har konsumenterna ökat sina krav i och med HD-formatet.

Till sist nämner Mikael Lindkvist smådatorerna så kallade ”tablet pc” – en övergång mellan mobil och dator. Alla baserade på det senaste operativprogrammet Android.

– Det är helt kompletta datorer där en modell t o m gick att koppla loss skärmen på och ta med som en laptop med touch control, berättar Mikael Lindkvist på M3, direkt från mässan i Las Vegas.

Yvonne Åstrand

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.