Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Överstelöjtnanten: ”En lokal kollaps för den ryska armén”. Foto: SVT, JUAN BARRETO/AFP/TT

Paasikivi om ryska reträtten: ”Närmast kaotiskt”

Uppdaterad
Publicerad

Ryska armén har dragit sig tillbaka från två viktiga orter i östra Ukraina. Enligt överstelöjtnant Joakim Paasikivi försöker de nu dölja att de tilldelats ett ordentligt bakslag.

– Ryssarna har antingen blivit slagna på platsen eller bara vikt, närmast kaotiskt, säger han till SVT Nyheter.

Joakim Paasikivi är imponerad över hur den pågående ukrainska offensiven genomförts hittills. Genom att utannonsera en kraftig stöt i syd har de lurat bort ryska styrkor från landets norra delar.

– Ryssarna har blivit svagare uppe i Donbas och Charkiv. Då har ukrainarna oerhört skickligt nått en operativ överraskning, man har tagit dit förband och anfallit där ryssarna varit som svagast, tagit flera orter och inringat de ryska förband i Izium, som varit en rysk stödjepunkt för det vidare anfallet ner mot Kramatorsk, säger han.

– Åtminstone vid det här frontavsnittet så har ryska armén kollapsat så till vida att de inte förmått att göra mostånd. Det är inte så att hela ryska armén fallit samman.

Att de ryska styrkorna nu dragit sig tillbaka från flera orter går inte att beskriva som en organiserad reträtt eller ”omgruppering”, enligt Paasikivi.

– Det är vad ryssarna kommer att säga, men det är inte sant. De försöker nu ljuga sig ur en pinsam situation.

Hör överstelöjtnant Joakim Paasikivis analys av den ukrainska offensiven i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.