Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilder från de befriade byarna och hör när man berättar om nederlaget i rysk tv. Foto: TT/AFP

Ryssland bekräftar: Ukrainska framgångar i nordost

Uppdaterad
Publicerad

Ukrainas motoffensiv i nordost tycks ha tagit de ryska ockupanterna med överraskning. Stora områden har återtagits och enligt Reuters har de ryska soldaterna lämnat både vapen och ammunition efter sig under flykten.

Enligt oberoende bedömare har ukrainska förband brutit igenom flera frontavsnitt och tagit sig långt in på tidigare ryskockuperat område. Reuters utsända, en av få journalister på plats, rapporterar om hur ukrainsk polis nu patrullerar byar som flyende ryssar gett upp.

Under lördageftermiddagen stod det klart att de ryska trupper lämnat ockuperade Izium. Filmer på sociala medier visar ukrainska förband som befinner sig i staden, som är ett viktigt nav för transport av bränsle och ammunition till de ryska invassionsstyrkorna i Donbass.

Kriget i Ukraina

Senare bekräftade Moskva att man beordrat reträtt från de ockuperade delarna av Charkiv för att ”omgruppera” i de ryskkontrollerade delarna av Donetsk.

Kupiansk återerövrat

Bilder på sociala medier visar hur ukrainska soldater reser landets flagga över Kupiansk sju mil längre norrut, en viktig knutpunkt på järnvägen från Ryssland.

Det brittiska försvarsdepartementet bedömer att den ryska militärledningen inte var förberedd på motattacken, och att sektorn endast var lätt försvarad.

Offensiven tycks gå snabbare än de flesta väntat sig. Enligt ISW har Ukraina på några dagar återerövrat 1 000 kvadratkilometer ockuperat område och tagit kontrollen över mer än 30 samhällen.

Uppgifterna är svåra att verifiera eftersom oberoende journalister inte tillåts bevaka motoffensiven. Men framgångarna bekräftas även av den ryska sidan:

– Försök görs för att få bort de ukrainska styrkorna, men det är hårda strider och våra trupper trycks tillbaka, säger den rysktillsatte tjänstemanen Vitalij Gatjev i en tv-intervju.

”Överlistat oss”

Samtidigt som ryska medier visar bilder på fordonskolonner med påstådda förstärkningar till Charkiv-regionen luftar proryska militärbedömare öppet sitt missnöje med krigsinsatserna. Inte minst då Ukraina just nu har framgång på två fronter: Charkiv i norr och Cherson i söder.

”Vi måste vara ärliga, ukrainska ledningen har överlistat oss här”, skriver den proryske ukrainske bloggaren Juryj Podoljaka, med en miljonpublik på Telegram, enligt The New York Times.

Enligt Katarina Engberg, senior rådgivare på Sieps, bör man dock vara försiktig med att dra stora växlar på vad de ukrainska framgångarna på slagfältet betyder på längre sikt.

– Ukraina har fått ett marginellt övertag just nu, men det ska man inte förväxla med något strategiskt avgörande för utgången av kriget. Vad det handlar om är att flytta fram sina positioner så att man kan förstärka inför vintern, säger hon i SVT:s Morgonstudion.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet