Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör överstelöjtnant Joakim Paaskivi om Ukrainas önskemål om kvalificerat luftvärn för att skydda städerna. Foto: TT/AP/SVT

Paasikivi: Attackerna mot städerna visar behovet av kvalificerat luftvärn

Uppdaterad
Publicerad

Det kan bli en upptrappning av attacker mot civila mål eftersom Ryssland saknar stridsförmåga att vända kriget vid fronterna. Det menar flera experter efter måndagens raketattacker mot flera ukrainska städer.

– På marken går bättre for ukrainarna än för ryssarna. De ukrainska offensiverna går framåt på två platser och de ryska förbanden där är hårt trängda och ur balans, säger överstelöjtnant Joakim Paasikivi.

Elva viktiga infrastrukturanläggningar i åtta ukrainska regioner träffades i Rysslands gryningsräd, konstaterar Ukrainas premiärminister. I flera städer slogs vatten- och elförsörjningen ut och i Kiev har hittills åtta civila dött och 24 skadats till följd av attackerna.

När Ryssland inte har tillräckligt med militära underrättelser för att slå till mot militära mål är det enklare att rikta in sig mot civila mål menar krigsvetaren Ilmari Kähikö vid Försvarshögskolan.

– Den enkla tolkningen är att det här är ett svar på brosprängningen på Krim. Det kräver nya åtgärder från Ryssland och har man inte stridskrafter att vända kriget så attackerar man civil infrastruktur inför vintern, säger Ilmari Käihkö.

Putin bekräftar: Var hämndaktion

Efter sprängningen av Krimbron i helgen som Putin anklagar Ukraina för att ligga bakom krävs det nya åtgärder från ryskt håll. Explosionen förstörde en av två vägbanor på den viktiga förbindelsen till Krimhalvön. Strax efter klockan 12 på måndagen bekräftar också Putin att attackerna är en hämnd för sprängningen av Krimbron.

Även om det är första gången på länge som huvudstaden Kiev har attackerats så har det skett tidigare under Rysslands anfallskrig mot Ukraina.

– Det är möjligt att man använder det som signaleffekt, men framförallt använder man det för att skrämma och döda ukrainare, säger Paasikivi.

Ökade krav på bättre luftvärn

Enligt Ukrainas försvarsmakt lyckades man skjuta ner 41 av hittills 75 ryska missiler mot ukrainska städer. Efter attackerna upprepar utrikesminister Dmytro Kuleba sin vädjan till väst om mer luftvärnssystem. Han har under dagen pratat med bland annat Kanadas utrikesminister Mélanie Joly.

”Hon försäkrade mig om att svaret på Rysslands barbariska attacker kommer vara ett än mer resolut och praktiskt stöd till Ukraina. Jag underströk vikten av att parterna går samman och omedelbart förser Ukraina med luftvärnssystem”, skriver Kuleba på Twitter.

Efter attackerna kom besked från Tyskland att fyra luftvärnsystem av typen IRIS-T SLM kommer levereras till Ukraina inom de kommande dagarna.

– Angreppet mot städerna illustrerar behovet och önskemålet om kvalificerat luftvärn, det har utlovats bland annat från Tyskland och USA men det har uppenbarligen inte kommit fram än. När det levereras kommer skyddet av storstäderna att bli bättre, säger Paasikivi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.