Foto: TT

Putin anklagar Ukraina för ”terrorism” efter explosion på Krimbron

Uppdaterad
Publicerad

Den ryska presidenten Vladimir Putin beskriver explosionen på Krimbron som terrorism och anklagar Ukraina för att ligga bakom den, rapporterar Reuters.

– Det råder ingen tvekan. Detta är ett terrordåd som har som mål att förstöra kritisk infrastruktur, säger han enligt Reuters i ett klipp delat på Kremls Telegram-kanal.

Rysslands president Vladimir Putin säger att explosionen på bron mellan Krimhalvön och Ryssland under lördagen var en terrorhandling som Ukraina låg bakom, rapporterar Reuters.

Ukraina har dock varken tagit på sig ansvaret för explosionen eller förnekat det.

Anklagar den ukrainska säkerhetstjänsten

Det råder ingen tvekan om att det var ”planerad, utfört och beställt av den ukrainska säkerhetstjänsten, säger han i ett klipp delat på Kremls Telegram-kanal.

– Detta är ett terrordåd som har som mål att förstöra kritisk infrastruktur, säger han och fortsätter:

– Förövarna och sponsorerna till attacken är den ukrainska säkerhetstjänsten.

Uttalandet kom i samband med att Putin mötte Alexander Bastrykin som leder utredningarna kring explosionen.

Kreml kallar till säkerhetsmöte

Tidigare under söndagen meddelade Putin även att det ryska säkerhetsrådet som består av höga statliga tjänstemän, politiker och toppar inom det ryska försvaret, ska sammanträda under måndagen. Detta meddelade Kremls talesperson Dmitrij Peskov enligt AFP.

Det är oklart varför rådet ska samlas men mötet kommer två dagar efter den omfattande broexplosionen, och en dag efter att Putin beordrade den den ryska säkerhetstjänsten, FSB, att utöka säkerheten vid Krimbron.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer