Sheriff Joe Lombardo säger att det framkommit uppgifter om Stephen Paddocks ekonomiska förhållanden som kan ha haft inverkan på det som hände. Foto: AP/TT

”Paddock hade förlorat mycket pengar”

Uppdaterad
Publicerad

Las Vegas-skytten Stephen Paddock hade förlorat en stor del av sin förmögenhet de senaste två åren.

– Han hade växande spelskulder och gjorde dåliga fastighetsaffärer, säger polischefen Joe Lombardo i en intervju med en lokal tv-kanal.

64-årige Stephen Paddock avfyrade tusen skott mot folkmassan på countryfestivalen och dödade 58 människor. Polisen har fortfarande inte kommit fram till vilket det egentliga motivet bakom skjutningen var, men har sagt flera gånger att man inte anser det vara ett terrorbrott, trots att det enligt Nevadas delstatslagar borde klassas som det.

Nu har den lokala tv-kanalen KLAS fått en exklusiv intervju med polischefen Joe Lombardo. Han säger att det framkommit uppgifter om Stephen Paddocks ekonomiska förhållanden som kan ha haft inverkan på det som hände. Paddock ska ha förlorat en stor summa pengar under de två åren efter september 2015.

Masskjutningen i Las Vegas

– Jag tror att det kan ha varit en avgörande faktor för det han bestämde sig för att göra, säger han i intervjun.

Började gå utför

Han benämner Paddock som narcissistisk, med perioder av depression och ett behov av att hävda sin status. Han var välkänd som en tursam och skicklig spelare på olika casinon, men det började gå utför med början för två år sedan.

– Om du tittar på hans spelande så var han en storspelare men samtidigt ganska lyckosam. Hans senare kontoutdrag visar att han var på väg åt fel håll, säger Lombardo.

Enligt uppgifter till CNN så köpte dessutom Paddock en stor ranch 2014 och betalade över tre miljoner kronor kontant. Det har redan rapporterats om att han var involverad i fastighetsaffärer tillsammans med andra familjemedlemmar, som ska ha gått sämre på senare tid. Han ska ha spelat för motsvarande nio miljoner om året.

Flickvännen kan undanhålla

Joe Lombardo säger att man väntar på undersökningen av Paddocks hjärna för att kanske få svar på frågan om vilket motivet var. Han säger också i intervjun att man tror att Stephen Paddocks flickvän kan undanhålla information från polisen. Han säger att det är märkligt att hon inte har nämnt något om varför Paddock plötsligt började samla på sig en stor vapenarsenal.

– Det här kunde ha förhindrats på så många nivåer. Vi har inte kunnat få ut information från varken flickvännen eller familjemedlemmar om huruvida man kände till hans planer, säger Lombardo.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Masskjutningen i Las Vegas

Mer i ämnet