En skytt har oskadliggjorts, bekräftar Las Vegas-polisen på Twitter. Foto: TT

Masskjutning i Las Vegas: Detta vet vi

Uppdaterad
Publicerad

Sent på söndagskvällen lokal tid öppnade en man eld mot en folkmassa vid en musikfestival i Las Vegas. Över 50 personer har dödats och över 500 har förts till sjukhus. Detta vet vi just nu.

Vem är den misstänkte gärningsmannen Stephen Paddock?

 • I det hotellrum där Paddock hittades död hittades ett antal vapen. Polisen tror att han tog sitt eget liv.
 • Stephen Paddock var 64 år gammal och bodde i ett bostadsområde för äldre i staden Mesquite i delstaten Nevada. Staden ligger en dryg timmes körväg från Las Vegas och har cirka 17.000 invånare.
 • Enligt NBC News var Paddock känd av polisen sedan tidigare. Den lokala polisen i Mesquite uppger dock för CBS News att de inte haft något med Paddock att göra. De tillade även att han inte var krigsveteran.
 • Polisen i Las Vegas letade efter skottlossningen efter en kvinna som ska ha varit Paddocks resesällskap. Hon hittades några timmar senare.
 • Polisen har hittat två fordon som ska ha haft med skjutningarna att göra.
 • Islamiska staten, IS, har tagit på sig dådet. De säger via sitt propagandaorgan Amaq att den misstänkte gärningsmannen Stephen C Paddock nyligen konverterade till islam. IS har dock inte presenterat några bevis för att attacken skulle vara kopplad till dem. Enligt FBI ska den 64-årige gärningsmannen inte ha kända kopplingar till terrorism.

Fortfarande inget motiv

 • Gärningsmannen befann sig på 32:a våningen på hotellet Mandalay Bay Casino, och sköt ner mot festivalbesökare vid countryfestivalen Route 91 Harvest. Skjutavståndet uppskattas till över 350 meter.
 • Mannen har identifierats som 64-årige Stephen Paddock, från Las Vegas-trakten. Han ska ha hyrt rummet sedan den 28 september.
 • Gärningsmannen hittades död av polisen när de stormade hotellrummet. På rummet fanns 23 olika typer av skjutvapen. Ytterligare 19 vapen fanns i Paddocks hem i Mesquite. Polisen tror att alla vapen blivit inköpta på laglig väg.
 • Las Vegas-polisen tror inte att det finns fler än en gärningsman, och är tydlig med att det inte rör sig om ett terrorbrott.
 • 20.000–30.000 personer befann sig i folkmassan som Paddock sköt mot.
 • Det finns ännu inga rapporter om vilket motiv gärningsmannen hade för masskjutningen.

Två poliser bland de döda

 • Två poliser som inte var i tjänst finns bland de döda, och en polis som var i tjänst befinner sig i kritiskt tillstånd. Inga andra offer har identifierats av myndigheter.

Massmordet var det värsta sådana dådet som USA skådat. Men landet har drabbats av många andra liknande händelser. Här är några av de allra värsta:

Den 12 juni 2016 – 29-årige Omar Mateen går till angrepp inne på gayklubben Pulse i Orlando, Florida. 49 människor mördas innan Mateen efter ett utdraget gisslandrama skjuts till döds av polisens insatsstyrka. Terrorrörelsen IS tar senare på sig dådet.

Den 16 april 2007 Seung-Hui Cho dödar 32 människor på universitetet Virginia Tech i Blacksburg. Cho inleder med att skjuta ihjäl två personer i en sovsal, innan han några timmar senare iscensätter en större skottlossning. 30 studenter och lärare dör. Efter dådet tar Cho, som lidit av psykiska problem, sitt liv.

Den 14 december 2012 Vid massakern på grundskolan Sandy Hook i staden Newtown i delstaden Connecticut skjuter 20-årige Adam Lanza ihjäl 20 barn och 6 lärare innan han dödar sig själv. Senare upptäcks också hans mor Nancy död i deras gemensamma hem.

Den 16 oktober 1991 23 personer dödas när 35-årige George Hennard går till attack på restaurangen Luby's Cafeteria i Killeen i delstaten Texas. Hennard kör sin flakbil genom restaurangens fönster och öppnar eld mot gästerna innan han tar sitt eget liv.

Den 18 juli 1984 James Oliver Huberty dödar 21 personer på ett McDonald's i San Isidro i delstaten Kalifornien. Den arbetslöse säkerhetsvakten skjuts sedan till döds av polis.

Den 1 augusti 1966 16 dödas då Charles Whitman öppnar eld från ett klocktorn vid ett universitet i Austin i delstaten Texas. Den före detta marinkårssoldaten hade tidigare på dagen dödat sin fru och sin mor. Whitman skjuts till döds av polis.

Den 2 december 2015 Paret Syid Farook och Tahfin Malik skjuter ihjäl 14 personer på en personalfest i San Bernardino, i delstaten Kalifornien.

Den 20 augusti 1986 44-årige Pat Sherrill skjuter ihjäl 14 personer i Edmond i delstaten Oklahoma. Massmordet sker på stadens postkontor, och avslutas med att 44-åringen – som varit på väg att få sparken från sitt postjobb – skjuter sig själv.

Källa: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Masskjutningen i Las Vegas

Mer i ämnet