Stephen Paddock, den misstänkta gärningsmannen bakom masskjutningen i Las Vegas. Foto: AP/TT

Rik och tidigare ostraffad – Stephen Paddock är en ovanlig mördare, enligt FBI

Uppdaterad
Publicerad

64-årige Stephen Paddock, som utpekas som gärningsmannen i Las Vegas-skjutningen, är en ovanlig mördare, enligt FBI. Han var välbärgad, tidigare ostraffad och levde för att spela poker.

Varför han utförde massmordet är fortfarande oklart.

Polischefen i Las Vegas sa under måndagseftermiddagen att man tror att den misstänkta gärningsmannen tog livet av sig efter masskjutningen. I hotellrummet, där polisen hittade Paddock död, fanns 23 skjutvapen.

Polischefen Joe Lombardo har fått frågan om huruvida han tror att det handlar om ett terrordåd.

Masskjutningen i Las Vegas

– Nej. Nej, inte just nu. Vi vet inte vad han hade för övertygelser vid tillfället. Vi tror att det handlar om en enskild aktör, säger han på en presskonferens, enligt CBS News.

Beskrivs som ensamvarg

Han beskriver Paddock som en ensam psykopat.

– Den här individen är en ensamvarg och jag vet inte hur det hade kunnat förhindras, säger Lombardo.

Enligt Clint Van Zandt, en tidigare FBI-agent med erfarenhet av gisslansituationer, är Paddock mycket äldre än de flesta andra massmördare i liknande skjutningar. Att han inte rapporterats ha lidit av psykisk sjukdom är också ovanligt.

– Jag ser inga av de vanliga indikationerna på att han var på väg mot självmord eller att begå ett brott av den här typen, eller båda, säger Van Zandt till AP.

Men enligt polisen verkar han ha planerat dådet åtminstone dagarna innan. Det tyder antalet vapen och den inköpta ammunitionen som hittades i hotellrummet på. Och det faktum att Paddock hade modifierat två halvautomatiska vapen för att de skulle avlossa skott snabbare.

– Han visste vad han ville göra. Han verkar inte ha haft någon slags flyktplan och har vetat om att han skulle slutföra det han påbörjat, säger Van Zandt.

IS tog på sig dådet

Islamiska staten, IS, har tagit på sig dådet och hävdat att Paddock nyligen konverterat till islam. Men enligt FBI ska den 64-årige gärningsmannen inte ha några kända kopplingar till terrorism.

Paddock var 64 år gammal, barnlös och har varit gift två gånger tidigare. Han bodde i ett bostadsområde för äldre i Mesquite i Nevada. Staden ligger en dryg timmes körväg från Las Vegas och har omkring 17.000 invånare.

Paddock befann sig på 32:a våningen på hotellet Mandalay Bay Casino när han sköt ner mot en folksamling med mer än 22.000 festivalbesökare.

Polisen sökte efter kvinna

Polisen i Las Vegas sökte efter skottlossningen en kvinna som ska ha varit Paddocks flickvän.

Enligt Las Vegas-polisen ska Paddock ha bott på hotellet sedan den 28 september, och använt sig av den tidigare eftersökta kvinnans id-handlingar. Kvinnan ska själv inte ha befunnit sig i landet vid tidpunkten för skjutningen och är inte längre intressant i utredningen.

Enligt NBC News var Paddock känd av polisen sedan tidigare. Den lokala polisen i Mesquite uppger dock för CBS News att de inte haft något med Paddock att göra.

”Inga kopplingar till religion”

Stephen Paddocks bror, Eric Paddock, säger i intervjuer att familjen inte har en aning om vad som har hänt.

– Jag kan inte ens hitta på någonting. Det finns bara inget motiv. Vi är förfärade. Vi är förvirrade och våra kondoleanser går ut till offren, sa en märkbart berörd Eric Paddock i en telefonintervju med Reuters.

Offentliga handlingar visar inte på att han var i ekonomisk knipa och hans bror säger att om så var fallet skulle familjen ha hjälpt honom. Brodern beskriver honom som välbärgad och misstänker att han till och med kan ha varit multimiljonär, enligt AP. Han ägde fastigheter tillsammans med andra familjemedlemmar.

– Han hade inga särskilda kopplingar till religion eller politik. Han brydde sig inte om något sådant, säger brodern, som före dådet inte hade pratat med honom på sex månader.

– Han var en man som hade pengar. Han åkte på kryssningar och spelade, tillägger han.

Stephen Paddock, som tidigare arbetat som revisor och aldrig tjänstgjort inom det militära, var enligt brodern inte alls en ivrig vapenanhängare. Något som står i skarp kontrast mot de totalt 42 vapen polisen hittat på hotellrummet och i hemmet och som ska ha varit i Paddocks ägo.

Sällan hemma enligt grannar

Lokaltidningen Florida Today har intervjuat tidigare grannar till Stephen Paddock. De säger att han sällan var hemma och att han levde på att spela.

– Han var väldigt öppen med det och att han inte var hemma mycket. Han och hans flickvän stannade uppe hela nätterna för att spela. I övrigt verkade han helt normal, säger förra grannen Sharon Judy till tidningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Masskjutningen i Las Vegas

Mer i ämnet