Foto: Tauseef Mustafa, AFP / TT

Pakistan har skjutit ner indiskt stridsflyg

Uppdaterad
Publicerad

Konflikten trappas upp i Kashmir. Pakistan uppger sig ha skjutit ner två indiska stridsflygplan och tillfångatagit två piloter. Samtidigt ska pakistanskt stridsflyg ha kränkt indiskt luftrum, enligt Indien.

Pakistan har skjutit ner två indiska plan som flugit in över den så kallade kontrollgränsen i Kashmir, uppger en talesperson för Pakistans armé.

Ett av de nedskjutna planen ska ha hamnat på den pakistanska sidan, och det andra på den indiska, enligt militären. Två indiska piloter har gripits efter nedskjutningen, uppger pakistanska myndigheter. En av piloterna har förts till sjukhus, den andre är fängslad.

Indisk polis uppger samtidigt att två piloter och en civil person ha dött efter att ett indiskt stridsflygplan kraschat på den indiska sidan.

Indiska soldater omger det nedskjutna stridsflygplanet Foto: Tauseef Mustafa, AFP / TT

Flygplatser stängda

Indien uppger även att pakistanska stridsflyg ska ha kränkt Indiens luftrum i området innan de tvingades tillbaka över gränsen.

Pakistans utrikesminister bekräftar att stridsflyg flugit över den så kallade kontrollinjen.

Indien har till följd av det turbulenta läget stängt fyra flygplatser i den norra delen av landet, säger en talesperson för regeringen.

I måndags utbröt ett ordkrig mellan de två grannländerna efter det att indiska stridsflyg attackerat vad man kallade terrorläger på den pakistanska sidan. Indiens regering uppgav att man dödat ett stort antal terrorister, men uppgifterna tillbakavisades av Pakistan.

Styr varsin del

Relationen mellan de två kärnvapenutrustade grannarna har blivit alltmer spänd sedan 40 personer i Indiens paramilitära säkerhetsstyrkor dödades i en självmordsattack i området för knappt två veckor sedan.

Den väpnade islamistgruppen Jaish-e-Mohammad har tagit på sig dådet.

Indien har riktat anklagelser mot Pakistan, som nekar till att ha haft något med det dådet att göra.

Länderna styr varsin del av Kashmir, men gör båda anspråk på hela området.

Nedskjutningarna skedde nära gränsen mellan Pakistan och Indien i det omstridda området Kashmir. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.