Palermos borgmästare Leoluca Orlando, liksom den italienska regeringen, är rädda för att maffian på Sicilien och camorran i Neapel kan få med sig folk i våldsamma protester. Arkivbild. Foto: EPA/TT

Palermos borgmästare: ”Vi riskerar en maffialedd revolt”

Uppdaterad
Publicerad

Dödstalen fortsätter att stiga i norra Italien och samtidigt växer frustrationen i landets södra delar snabbt.

Polis har fått posteras vid matbutiker och på Sicilien fruktar inrikesministeriet en maffialedd revolt.

Gårdagen kom med det högsta dödstalet hittills i Italien: 969 döda på ett dygn. Hela 84 procent av de döda är över 80 år och 98 procent hade minst en svår sjukdom sedan tidigare.

Situationen i norra Italien, framför allt Lombardiet, är likväl mycket pressad. Samtidigt diskuterar den italienska regeringen hur man ska hantera den snabbt växande frustrationen söderut.

Coronapandemin

– Vi riskerar en maffialedd revolt, säger Palermos borgmästare Leoluca Orlando till italienska medier.

Växande rädsla

Sen fredag morgon finns både vanlig polis och karabinjärer vid stormarknaderna i Palermo, på Sicilien. Där försökte en grupp personer plundra en Lidl-butik i förrgår. Personalen vittnar om sin växande rädsla. Den ekonomiska kris som nedstängningen av samhället lett till gör folk desperata.

Över 1 200 familjer har hittills bett om hjälp med pengar till mat. Flera kristna församlingar ordnar med matpaket men uttrycker stor oro.

Bara i Palermo uppges runt 80 000 personer leva på bidrag och över 30 000 beräknas arbeta svart. När hela samhället nu står still i karantän får många av dessa, samt majoriteten kriminella, svårt att försörja sig. I Neapel har flera rån mot matbutiker förekommit.

”Vi fruktar en social revolt”, är rubriken i stora dagstidningen La Repubblica som citerar inrikesministeriet kring läget i söder.

Risk för våldsamma protester

Oron för ekonomin är stor hos alla som förlorar sina jobb eller ser sina företag gå i konkurs. Efter över två veckor instängda i sina hem växer frustrationen hos många italienare, särskilt söderut där misstron mot myndigheterna är större.

Regeringen är rädd att maffian på Sicilien och camorran i Neapel kan få med sig folk i våldsamma protester. Enligt de uppgifter italienska medier återger från inrikesministeriet kan det spända läget få oöverstigliga konsekvenser med både ”spontana eller organiserade upplopp”.

I en video som snabbt sprids på nätet ger en pappa sin dotter en smörgås och hotar sen både premiärminister Conte och borgmästare Orlando:

– Om jag inte kan ge min dotter mat kommer vi att gå på plundringståg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet