Mahmoud Abbas i FN:s talarstol

Palestina får ja av flera länder i FN

Uppdaterad
Publicerad

Flera europeiska länder deklarerar att de kommer att rösta ja till förhöjd palestinsk observatörsstatus i FN, bland dem Danmark och Norge. Sveriges regering är dock splittrad.

Danmark kommer att rösta ja till förhöjd palestinsk observatörsstatus i FN vid en omröstning på torsdag, meddelar danske utrikesministern Villy Sövndal.  Norge kommer också att rösta ja till en palestinsk statusuppgradering, rapporterar AFP.

Den norske utrikesministern Espen Barth Eide beskriver resolutionsutkastet som ”balanserat och konstruktivt”, och uppger för norska NRK att ställningstagandet grundar sig på behovet av att ge ny drivkraft till de avstannade förhandlingarna mellan Israel och palestinierna, och att stärka presidenten Mahmud Abbas ställning.

Även Spanien och Frankrike kommer att  rösta ja, liksom Schweiz som hänvisar till att beslutet ligger i linje med Schweiz strävan efter ”en förhandlad, rättvis och varaktig fred mellan Israel och en oberoende och hållbar palestinsk stat inom säkra och internationellt erkända gränser”.

Enligt Reuters kommer också Storbritannien att stödja den Palestinska myndighetens försök att få förhöjd observatörsstatus i FN mot löften om att palestinierna återupptar fredssamtal med Israel och inte dra landet inför rätta för krigsbrott i Internationella brottmålsdomstolen (ICC).

– Fram till omröstningen kommer vi att vara öppna för att rösta ja om vi får garantier från palestinierna, säger utrikesminister William Hague i parlamentet i dag.

Nej från Tyskland och USA

Tyskland uppger att man kommer rösta nej, rapporterar Reuters.

USA ska rösta emot förslaget om förhöjd status för palestinierna i FN enligt AFP.

-Vi tänker rösta nej. Vi anser att det är ett misstag. Vi motsätter oss helt denna förändring, säger Victoria Nuland som är talesperson för utrikesdepartementet.

Hur Sverige kommer att rösta är dock inte klart.

Sveriges regering splittrad

När frågan om palestinskt medlemskap i Unesco var uppe till omröstning 2011 tillhörde Sverige de 14 länder som röstade nej. I frågan om höjd status för Palestina i FN har regeringen varit splittrad, Folkpartiet och Kristdemokraterna har bromsat mest. När frågan debatterades i riksdagen förra veckan ville inte heller utrikesminister Carl Bildt ge några tydliga besked.

Tvärtom uttryckte han farhågor för att tidpunkten var olämplig.

– Jag är inte övertygad om att den här voteringen är det bästa som kan inträffa just nu. Jag är rätt bekymrad över de konsekvenser som kan uppkomma och det har att göra med att situationen i regionen är explosiv, sade han.

Häromdagen meddelade dock folkpartiledaren Jan Björklund att partiet nu är berett att stödja en uppgradering.

– Att ge president Abbas det erkännandet för de fredsansträngningar han gör är en lämplig markering från världssamfundet, sade han till TT.

Inte bekänt färg

Kristdemokraterna har inte bekänt färg, och statsminister Fredrik Reinfeldt hänvisar till att man måste se resolutionstexten.

– Vi uppfattar att processen inte är färdig ännu. Och vi har lärt oss från tidigare erfarenheter, inte minst när det gäller Mellanöstern, att det spelar roll exakt hur man formulerar orden. Vi vill nog gärna se det färdigt först. En annan uppenbar utgångspunkt är att försöka hålla ihop EU kring mesta möjliga samsyn, sade han till TT.

Han menar dock att en statushöjning för Palestina i FN-systemet skulle få stor betydelse.

– Det är en signal till stöd för dem som vill se diplomatins väg till lösningen för Mellanösternkonflikten och en framtida tvåstatslösning.

– Vi känner stor oro i frånvaro av en organiserad ordentlig fredsprocess och med den situation som nu gäller på Gaza, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Palestinsk ansökan om FN-medlemskap

Mer i ämnet