Mushir al-Masri Foto: TT

Palestinsk besvikelse efter valet

Uppdaterad
Publicerad

Benjamin Netanyahu, som vann en överraskande storseger i det israeliska parlamentsvalet, upprepade i slutet av valkampanjen att det inte kommer att bli aktuellt med en palestinsk stat så länge han regerar.

– Ännu en gång har israelerna visat att de vill ha en rasistisk premiärminister och att de inte är intresserade av fred med palestinierna. De är enbart intresserade av att olagligen ta över allt mer palestinsk mark och fortsätta med utbyggnaden av bosättningarna, säger parlamentsledamoten och talespersonen för Hamas, Mushir al-Masri, till TT per telefon.

Inför hotet om en vänsterseger lade Netanyahu delvis om sin retorik för att locka över väljare från andra högerpartier och nationalistiska partier.

Bland annat sade han att det inte kommer att bli aktuellt med en palestinsk stat så länge han sitter vid makten. Därmed finns det inte mycket hopp för någon nystart på de frysta fredsförhandlingarna med palestinierna.

”På kollisionskurs med allierade”

David Horoviz på tidningen Times of Israel anser att Netanyahu målat in sig i ett hörn med sina uttalanden:

”Med den ståndpunkten har han försatt sig i kollisionskurs också med Israels närmaste allierade internationellt”.

– Likud och Benjamin Netanyahu har tydligt uttalat att det inte ska bli någon palestinsk stat, att man över huvudtaget inte har för avsikt att ens förhandla och att det inte heller finns någon att förhandla med, säger Björn Brenner, Mellanösternforskare vid Försvarshögskolan.

På den internationella arenan har Sveriges utrikesminister Margot Wallström varit en av de främsta fanbärarna i kampen för en palestinsk stat, i och med erkännandet av Palestina. En dröm som enligt Björn Brenner nu är längre bort än någonsin tidigare.

– Fredsprocessen har varit död de senaste två åren. Under den tiden har det internationella samfundet pratat om att det finns risk för att det inte finns någon möjlighet för en palestinsk stat längre. Om utvecklingen fortsätter som den gjort innebär det kanske spiken i kistan för den palestinska staten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val i Israel

Mer i ämnet