Paludan om turkiska arresteringsordern: ”En PR-sak”

Publicerad

Turkiet har utfärdat en arresteringsorder av Rasmus Paludan för hans koranbränning utanför Turkiets ambassad i Stockholm i januari.

– Jag tycker att det här visar på skillnaden på rättsväsendet i olika länder, säger Rasmus Paludan till SVT Nyheter.

Den dansk-svenske politikern nåddes av nyheten via turkiska medier på torsdagen.

– De måste förstå att något som kan vara olagligt i Turkiet inte måste vara olagligt i Sverige.  I Sverige har en åklagare redan tittat på mitt ärende och bedömt att det inte var olagligt, säger han.

Turkiets justitieminister Yilmaz Tunc skriver på Twitter att arresteringsordern, utöver Paludan, även gäller den man som stampade på koranen utanför Iraks ambassad i Stockholm på torsdagen samt åtta icke namngivna personer.

Rasmus Paludan säger att han varken haft eller har några planer på att besöka Turkiet och därför ser på situationen som en turkisk ”en PR-sak”. Inga turkiska myndigheter har kontaktat honom i ärendet, säger han.

– Om de vill förhöra mig så kan de ringa. Jag brukar inte slänga på luren direkt men jag kommer nog att skratta om de skulle höra av sig, säger han.

Måste ha jurisdiktion

En arresteringsorder mot en person i ett annat land betyder inte att det landet måste agera.

– Då krävs det att det utfärdas en internationell efterlysning först. När det finns, är det upp till landet i fråga att ta ställning till om personen ska utlämnas eller inte, säger Per Hedvall, byråchef på Åklagarmyndigheten.

Pål Wrange, professor i folkrätt vid Stockholms universitet, förklarar att mycket krävs för en utlämning. Ett av villkoren är att handlingen är straffbar i landet personen ska utlämnas från.

– I Sverige är den inte det. För det andra måste turkiska domstolar ha jurisdiktion. När det gäller handlingar som utförts i andra länder är det utrymmet väldigt litet. Det gäller bara speciella brott som krigsbrott eller något som hotar ett lands säkerhet. För det tredje så kan personen ifråga inte vara svensk medborgare, eftersom Sverige, som många andra länder, inte utlämnar egna medborgare.

Rasmus Paludan har även danskt medborgarskap, men inte heller Danmark lämnar ut egna medborgare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.