Pappan vill få hem sin dotter från al-Hol-lägret i Syrien

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska regeringen har sagt nej till att hjälpa de vuxna som rest till Islamiska staten att komma hem.
Emma, som vi valt att kalla henne, är en av dem som sitter fängslade i Syrien. För sex år sedan, när hon var 20 år, reste hon ihop med sin man till terrorgruppen.
Mannen är död, och nu kämpar Emmas föräldrar för att få hem henne till Sverige.

I april förra året kom Emmas föräldrar ner till al-Hol-lägret där deras dotter och hennes två barn hålls inspärrade. Hennes pappa beskriver förhållandena som fruktansvärda samtidigt som han var lycklig över att få träffa sina barnbarn för första gången.  

Emmas pappa förstår att det finns en rädsla i samhället för att ta hem IS-fångar, tycker ändå att svenska myndigheter måste agera så de kan komma hem.

– Åtala dem. Man kan inte döma någon innan den blivit dömd, de ska rättsväsendet ta hand om, säger han.

”Försöka bistå barn”

UD vill inte kommentera enskilda fall, men svarar så här i en skriftlig kommentar:

”Utrikesförvaltningens arbete med att försöka bistå barn i nordöstra Syrien med koppling till Sverige fortsätter. Målsättningen är att barn ska kunna återföras om och när det är möjligt  Det finns många komplicerande faktorer i dessa ärenden, inklusive identitet. Vi fortsätter att arbeta med särskilt fokus på barnen. Den humanitära situationen tas på stort allvar och uppgifter om enskildas hälsotillstånd följs upp särskilt.”

En längre intervju med ”Emmas” pappa går att se i Agenda kl 21.15 söndag kväll eller på SVT-play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer