Paret har häktats för kidnappning

Uppdaterad
Publicerad

Paret som misstänks för att ha kidnappat Maria i Grekland har häktats. De båda nekar till anklagelserna.

Det romska paret ställdes i dag inför en domstol i staden Larissa, Grekland, misstänkta för att ha kidnappat flickan. De båda nekar till anklagelserna och hävdar att de adopterat flickan när hon bara var några dagar gammal.

– Vi pratar om en kvinna som inte kunde ta hand om det här barnet och som gav henne till paret 2009 genom en tredje part strax efter hennes födelse, sade en av parets advokater, Marietta Palavra, till AFP på måndagen.

Mysteriet Maria

Domstolen beslöt att den 39-årige mannen och den 40-åriga kvinnan ska hållas häktade till dess rättegång inleds, sade deras advokat till nyhetsbyrån AFP.

Misstänker nätverk mellan Grekland och Bulgarien

Grekisk polis misstänker att flickan kan ha utsatts för människohandel och att det kan finnas ett nätverk mellan Grekland och Bulgarien, rapporterade AFP och hänvisade till uppgifter från den statliga nyhetsbyrån Athens News Agency.

– Polisen utreder alla tänkbara vinklar, sade en talesperson vid polisen i regionen Larissa till AFP.

I januari 2011 grep polis ett dussintal personer i grannländerna på Balkan, misstänkta för handel med nyfödda barn till Grekland. Nätverket ordande så att gravida bulgariska kvinnor, främst av romskt ursprung, födde sina barn i Grekland. Barnen såldes sedan vidare genom falska adoptionsprocedurer, skriver AFP.

Ändrade sin historia

Det nu häktade paret ska ha registrerat olika antal barn hos olika regionala familjeregister. Paret ska också innehaft falska papper där kvinnan skulle ha fött sex barn inom en tiomånadersperiod, skriver BBC och hänvisar till grekiska myndigheter.

När paret fick frågan om hur det kom sig att de hade Maria ändrade de ”konstant” sina uppgifter, sade polischefen i Thessaloniki, Vassilis Halatsis.

Över 8 000 tips har kommit in

Fallet engagerar och väcker hopp hos mängder av människor vars barn försvunnit.

– Vi får in tips från USA, Kanada, Sydafrika, Australien, Skandinavien, säger Panagiotis Pardalis, talesman för organisationen Barnets leende, som tills vidare får ta hand om flickan, till TT.

Över 8 000 tips har kommit och fortsätter att ”välla in minut för minut”. De mer sannolika tipsen lämnar Barnets leende över till grekisk polis. Ett bland flera kommer från Sverige.

Samtidigt säger organisationen att flickan troligtvis är äldre än vad polisen tidigare trott. Enligt organisationen är hon är fem eller sex år gammal – istället för fyra, rapporterar AP.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mysteriet Maria

Mer i ämnet