Regeringspartiet RPF har styrt landet i 24 år. Av landets 80 parlamentsplatserna är 27 reserverade för kvinnor, unga och funktionshindrade och utses av särskilda råd och kommittéer. Foto: AFP/TT

Parlamentsval i Rwanda – väntas befästa presidentens makt

Publicerad

En stor del av platserna i landets parlament står på spel när rwandierna röstar under måndagen. Den sittande presidenten Paul Kagame väntas stärka sitt grepp om makten ytterligare i valet.

Regeringspartiet RPF, som styrt landet i 24 år, konkurrerar tillsammans med en rad allierade partier och ett oppositionsparti om 53 av 80 mandat. Av parlamentsplatserna är 27 reserverade för kvinnor, unga och funktionshindrade och utses av särskilda råd och kommittéer.

Frank Habineza från Demokratiska gröna partiet – det enda verkligt oppositionella partiet – samlade blygsamma 0,45 procent av rösterna i presidentvalet i fjol. Han är ändå försiktigt positiv.

– Vi hoppas att vi ska kunna vinna minst tio platser i parlamentet, sade Habineza när han lade sin röst i huvudstaden Kigali.

Preliminära resultat måndag kväll

I nuläget kontrollerar RPF tillsammans med allierade partier samtliga av de 53 platser som står på spel i valet. För att vinna minst ett mandat måste ett parti få över fem procent av rösterna.

Vallokalerna stänger klockan 17 svensk tid och preliminära resultat väntas senare under kvällen.

Kritiseras för att bli allt mer auktoritär

Kagame har styrt landet sedan hans rebellarmé störtade den extremnationalistiska hutu-regim som 1994 satte igång det folkmord som resulterade i omkring 800 000 människors död.

Presidenten respekteras av många för sin roll i att sätta stopp för våldet och för landets sedermera goda ekonomi – men är kritiserad för ett allt mer auktoritärt styre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.