Rwandas president Paul Kagame och USA:s president Donald Trump i Davos. Foto: TT

Trump i möte med Rwandas president Paul Kagame

Publicerad

Donald Trump försöker lugna upprörda känslor efter att han ska ha kallat afrikanska länder ”skithål”. Den sista enskilda överläggning här i Davos höll han med Rwandas president Paul Kagame, som under året är Afrikanska Unionens ordförande.

”En ära! Fantastiskt samtal” twittrade Trump efteråt.

Strax innan Donald Trump höll sitt avslutningsanförande på Världsekonomisk forum i Davos så bjöd han in Rwandas president för samtal. Ett initiativ som överraskat många eftersom Donald Trump inte haft enskilda möten med vare sig världsledare som Tysklands Angela Merkel eller Frankrikes Emmanuel Macron.

Inflytelserik ledare

Även om han leder ett litet land så är Rwandas president Paul Kagame är en av Afrikas mest inflytelserika stats-och regeringschefer. Med sin framgångsrika ekonomiska politik har Kagame lyft många rwandier ur fattigdom sen folkmordet 1994, men Rwanda är långt ifrån en demokrati.

Kagame tar nu över ordförandeklubban i Afrikanska Unionen, AU där kontinentens 55 länder samtliga är medlemmar. Samtalet mellan honom och Trump kom att handla om handelsfrågor och Kagame sa enligt nyhetsbyrån AP att AU ser fram emot att samarbeta med USA.

Kina största handelspartnern

Donald Trump sades vara intresserad av ökad handel med Afrikas växande ekonomier. Kina har sen länge kört om USA som kontinentens största handelspartner.

Det faktum att Donald Trump kallat afrikanska länder för skithål – ett uttalande han själv förnekar men som flera vittnen intygar att han yttrat – nämndes inte på mötet. Upprördheten bland afrikanska ledare har varit stor och bland annat Botswana har kallat upp den amerikanske ambassadören i landet för att protestera mot ett ” rasistiskt uttalande”.

När SVT i veckan här i Davos bad Oxfams chef Winnie Byanyima, själv från Uganda, att kommentera Trumps utbrott blev svaret kort:

– Jag tänker inte ens bevärdiga det med ett svar. Afrikaner är starka människor som överlevt slaveriet, diktaturer och kolonialismen, sa Winnie Byanyima.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.