Foto: Skärmdumpar utländska medier

”Partysessans” bröllop omskrivet världen över

Uppdaterad
Publicerad

Hundratals journalister är på plats i Stockholm för att bevaka bröllopet mellan prinsessan Madeleine och Christopher O’Neill.

Prinsessan Madeleines bröllop är mindre och mer nertonat än bröllopet mellan kronprinsessan och prins Daniel för tre år sedan. Men medieintresset är fortfarande stort. Drygt 300 journalister är på plats i Stockholm för att bevaka bröllopet.

Enligt Ebba Kleberg von Sydow, programledare på SVT, finns det ett internationellt intresse för bröllopet.

– Kanske för att de bor i New York, det är lite mer glamour kring det livet, lite mer spännande, säger hon i Gomorron Sverige.

– Man får komma ihåg också att det här är ett mer privat bröllop. Men det som är skillnaden mellan Victoria och Madeleine är att Madeleine är en kändis runt om i världen, mycket på grund av hennes skönhet. I Tyskland, Frankrike, Spanien är de galna i henne, säger hovexperten Roger Lundgren.

”En andlöst vacker prinsessa”

Tyska tidningen Bild hade satsat stort på bröllopsbevakningen med live-tv och en specialbyggd bröllopssajt.

Efter bröllopet toppades sajten med en bild på det nygifta paret och rubriken ”Inne i kyrkan en puss, framför kyrkan en kyss.”

Även brittiska Daily Mail toppade sin nyhetssajt med bröllopet på lördagskvällen. ”Sagobröllop” och ”en andlöst vacker prinsessa”, skrev tabloidtidningen lyriskt.

Brittiska BBC rapporterade mer nedtonat, men deras klipp från bröllopet var trots det det mest sedda på sajten på lördagskvällen.

Partyprinsessans revansch

Flera medier lyfter upp Madeleines något skamfilade rykte – och den brutna förlovningen med Jonas Bergström.

”Hennes liv har inte alltid varit en saga. 2010 flydde Madeleine till New York efter att ha brutit förlovningen med den svenske advokaten Jonas Bergström, efter uppgifter i medierna om att han varit otrogen”, skriver nyhetsbyrån AP.

Danmarks Radio skriver om ”Madeleines triumftåg”:

”Hon har tidigare blivit kallat partyprinsessa och jetset-drottning. Men alla namn och tidigare fester och spruckna relationer var glömda när prinsessan Madeleine på lördag kväll – två timmar efter sitt bröllop – möttes av jublet av tusentals svenskar..”

”Estelle charmade alla”

Förutom kyssen och Madeleines förflutna får bröllopets yngsta gäst mycket uppmärksamhet.

Norska NRK skriver att prinsessan Estelle som ”charmade alla” när hon – med en någon skeptisk min – bars in i kyrkan av sin mamma, kronprinsessan Victoria.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Prinsessan Madeleines bröllop

Mer i ämnet