Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Bilder från statliga iranska nyhetsbyrån Irib Foto: Reuters

Passagerare skadade när passagerarplan fick gira

Uppdaterad
Publicerad

Ett iranskt passagerarplan fick gira kraftigt när två amerikanska stridsplan kom nära i luftrummet över Syrien. I ett videoklipp från statliga nyhetsbyrån Irib är flera passagerare skadade. Iran har på fredagen lämnat in ett formellt klagomål till FN.

Piloten i passagerarplanet fick göra en kraftig höjdförändring för att undvika en kollision, och flera passagerare skadades, enligt Reuters.

I ett videoklipp, som släppts av den iranska statliga nyhetsbyrån Irib, visas dramatiska bilder inifrån planet. Passagerare är blodiga och omplåstrade och flera har tagit på sig flytvästar.

Det iranska planet som tillhör Mahan Air var på väg från Teheran till Beirut. Flygbolaget har länge anklagats av Israel och USA för att transportera vapen till iranstödda gerillan i Syrien, enligt Reuters.

USA: Visuell inspektion

Från amerikanskt håll uppger man att det hela rörde sig om en ”visuell inspektion” av det iranska flygplanet, då det rört sig i luftområdet ovanför den amerikanska militärbasen al-Tanf i Homsprovinsen.

Inspektionen ska ha utförts enligt den internationella standard som råder och ägt rum från ett säkert avstånd på cirka 1 000 meter, enligt amerikanska myndigheter.

Klagomål har lämnats in

Iranska myndigheter avvisar dock USA:s förklaring och säger att flyget ”trakasserade” det iranska planet i en terrorhandling.

Ett formellt klagomål har under fredagen lämnats in till FN:s flygsäkerhetsorgan ICAO, uppger ministern Mohammad Eslami, enligt den halvstatliga nyhetsbyrån Isna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer