Uppgifter: Passagerare ville inte lämna planet utan sina väskor

Uppdaterad
Publicerad

Evakueringen av det ryska flygplanet som tvingades nödlanda på söndagen försvårades av passagerare ombord som ville ha med sig handbagaget, rapporterar ryska medier. Omkring 40 personer, varav två barn, uppges ha mist livet i samband med olyckan.

Det råder fortfarande oklarheter kring vad som fick det ryska passagerarplanet Aeroflot flight SU 1492, som var på väg till Murmansk, att brinna och när branden startade.

41 av de 78 passagerarna inkluderat besättningen dog i flygkraschen och 33 ska ha överlevt. Det uppger transportministern på måndagen, enligt Sky News. Två barn ska finnas med på listan över omkomna.

SVT:s Rysslandskorrespondent Bert Sundström berättar i Morgonstudion att uppgifterna kring olyckan ständigt ändras.

– Först kom beskedet att det hade inträffat en brand ombord som fick planet att vända om, säger Bert Sundström.

– Nu säger man att det var tekniska problem ombord och piloten bad om att få vända om, samt att landningen var skakig vilket fick planet att börja brinna. Men uppgifterna är osäkra, säger Sundström.

Piloten: Kommunikationen försvann

Enligt flygbolaget Aeroflot var det något med tekniken på planet som tvingade det att vända om, och planet fattade sedan eld under en väldigt hård landning. Enligt sajten Flightradar24 cirkulerade planet i luften innan nödlandningen.

”Efter starten rapporterade besättningen in en avvikelse och bestämde sig för att vända tillbaka till flygplatsen. Klockan 6:30 nödlandade flygplanet”, skriver flygplatsen Sjeremetjevo i ett uttalande.

Piloten uppger för ryska medier att flygplanets kommunikationsutrustning slogs ut på grund av ett blixtnedslag och att han blev tvungen att slå på nödläget, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Utredare av kraschen vill inte dra några slutsatser om anledningen till haveriet innan en grundlig utredning är färdig.

Flygplanstypen Superjet 100, tillverkad av Suchoj, är en relativt nyutvecklad modell. Planet kan ta omkring 100 passagerare och har varit inblandat i svåra olyckor förr.

Under en demonstrationsflygning 2012 dog ett 40-tal passagerare när flygplanet störtade i bergen i Indonesien, enligt ryska Sputniknews.

Vägrade att lämna utan handbagaget

När det havererade planet lyckades nödlanda brinnande har det kommit uppgifter om att evakueringen försvårades av passagerare ombord.

Källor till ryska nyhetsbyrån Interfax säger att vissa passagerare inte ville utrymma det brinnande planet utan att först ha samlat ihop sitt handbagage.

Bilder från olyckan i ryska medier visar hur passagerare lämnar olycksplatsen till fots hållandes i väskor och personliga tillhörigheter.

En tre dagar lång landssorg är utlyst från måndagen i regionen för Murmansk, skriver Ryska medier. Dock tänker Ryssland inte försätta flygplansmodellen med flygförbud, meddelar landets katastrofhanteringsminister, skriver Sky News.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.