Dramatisk flygplansbrand i Moskva – minst 41 döda

Uppdaterad
Publicerad

Ett passagerarplan började brinna och nödlandade på Sjeremetevo-flygplatsen i Moskva under söndagskvällen. Minst 40 människor har omkommit, rapporterar nyhetsbyrån Interfax som hänvisar till haverikommissionen. Dramatiska bilder visar hur passagerare flyr det eldhärjade planet.

Filmklipp och bilder på sociala medier visar hur branden snabbt sprider sig efter landningen. Branden ska ha uppstått i planets stjärtparti, i samband med att planet gick ned för landning, men uppgifterna är osäkra, rapporterar AP. Bilder på det brinnande planet visar passagerare som tar sig ut på uppblåsta nödrutschkanor via planets nödutgångar.

Planet lyfte från Sjeremetjevo med destination Murmansk, men begärde att få nödlanda kort efter att det lyft, uppger rysk statlig media enligt nyhetsbyrån Reuters.

78 passagerare på planet

Totalt fanns 78 passagerare ombord när planet lämnade flygplatsen. Från ryskt håll har det kommit olika uppgifter om antalet döda, men det indikerar att ligga på minst 40 omkomna. En talesperson från ryska undersökningsmyndigheten sade under en pressträff på måndagsmorgonen att dödssiffran är 41 och antalet överlevande 38, rapporterar AP.

Filmklipp från olyckan visar passagerare som springer från platsen.

Flygningens färdbeskrivning enligt flygradarsajten Flighttracker24 visar att planet cirkulerade runt Moskva två gånger innan nödlandningen och att planet befann sig i luften mindre än 30 minuter, skriver The Guardian.

Sent på söndagskvällen kom Interfax med uppgifterna om att haverikommissionen meddelat att minst 41 personer omkommit, varav minst två var barn.

Besättningsmän ska ha uppgett för statliga ryska nyhetsbyrån Tass att planet började brinna efter att det träffats av en blixt.

Enligt källor till Interfax drog evakueringen ut på tiden på grund av att vissa passagerare insisterat på att ta ned sitt handbagage först, rapporterar Reuters. Bilder från olycksplatsen i ryska medier visar passagerare som springer ifrån det brinnande planet hållandes i väskor och tillhörigheter.

Medvedev begär haverikommission

Premiärminister Dmitrij Medvedev har låtit bilda en haverikommission på order från president Vladimir Putin för att utreda om flygbolaget har följt säkerhetsföreskrifterna, enligt The Guardian.

– Presidenten utrycker sitt djupa deltagande med alla dem som förlorat sina kära i den här flygkraschen, säger talespersonen Dmitrij Peskov till Tass.

Planet, som tillhör flygbolaget Aeroflot, är av typen Suchoj Superjet, ett regionalt flygplan med kapacitet för 75 till 95 passagerare.

Det finns inga uppgifter om att några svenskar ska ha varit ombord på planet.

– Vi står i kontakt med ambassaden, säger Catherine Johnsson vid UD:s presstjänst.

* Superjet 100 var det första passagerarflygplan som byggdes i Ryssland efter Sovjettiden. Det togs fram som en konkurrent till liknande kortdistansplan från kanadensiska Bombardier och brasilianska Embraer.

* Planet, som flög första gången 2008, finns i två typer för 78 respektive 98 passagerare och är cirka 30 meter långt. Tillverkaren Suchoj var dessförinnan mest känd som tillverkare av stridsflygplan.

* Den första trafikflygningen med Superjet 100 gjordes mellan Armeniens huvudstad Jerevan och Moskva i Ryssland 2011.

* Den 9 maj 2012 störtade ett Superjet 100 på vulkanberget Salak, åtta mil om Indonesiens huvudstad Jakarta. Samtliga 45 ombord omkom i kraschen. Olyckan inträffade i samband med en demonstrationsflygning.

TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer