Färdskrivaren har hittats till Aeroflot-planet som störtade i Moskva i söndags. Foto: Pavel Golovkin/AP/TT

Piloten: ”Vi träffades av blixten”

Uppdaterad
Publicerad

Piloten till det störtade Aeroflot-flygplanet uppger för ryska medier att kommunikationen slogs ut genom ett blixtnedslag, rapporterar AFP.

– Det var bara möjligt att säga några få ord, säger Denis Jevdokimov, piloten på det kraschade planet.

Söndagens flygkrasch på Moskvas internationella flygplats har hittills krävt 41 människors liv. Kort efter att nyheten om olyckan kom ut började rykten spridas att det var blixten som orsakade haveriet.

Nu kommenterar piloten som höll i spakarna på Aeroflot flight SU 1492 händelsen i ryska medier.

Enligt Denis Jevdokimov slogs kommunikationsutrustningen ut genom ett blixtnedslag och han blev tvungen att slå på nödlägesfunktionen, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Däremot specificerar Jevdokimov inte på vilket sätt blixten träffade planet.

– Vi lyckades få tillbaka kommunikationen genom en nödlägesfrekvens på vår radiomottagning. Men länken fanns bara för en kort stund och försvann sedan bort. Det var bara möjligt att säga några få ord, säger Denis Jevdokimov, piloten på Aeroflot flight SU 1492.

Utredare vill inte kommentera uppgifterna

En haverikommission har upprättats av premiärministern Dmitrij Medvedev på order från ryska presidenten Vladimir Putin. Utredare av kraschen vill inte dra några slutsatser om anledningen till haveriet innan en grundlig utredning är färdig, rapporterar TT.

Vittnesberättelser från passagerare beskriver händelsen som att blixten träffade planet kort efter avfärd.

– Vi hade precis lyft när planet träffades av blixten. Landningen var väldigt hård och vi svimmade nästan av skräck, säger Pijotr Egorov, överlevare som befann sig ombord, skriver AFP.

Han fortsätter:

– Planet studsade på asfalten som en gräshoppa och fattade eld på marken, säger han.

På sociala medier sprids videofilmer som är tagna inifrån planet. De visar att det brinner kraftigt från undersidan vid ena vingen samtidigt som flygplanet slår i landningsbanan.

Källor: Noterat vitt ljus

Piloten Jevdokimov menar att branden startade vid den hårda landningen på grund av fulla bränsletankar.

Färdskrivaren, flygplanets så kallade svarta låda, har hittats och överlämnats till utredare.

”Sken av vitt ljus” säger en källa inom ryska räddningstjänsten till ryska medier angående vad som har noterats i färdskrivaren.

Två barn finns med bland de omkomna och nio personer vårdas på sjukhus, läget uppges vara kritisk för tre av dem, enligt ryska myndigheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.