Bilden uppges visa flygolyckan i Kerala i Indien. Foto: Twitter

Passagerarplan i olycka i Indien – nästan 200 ombord

Uppdaterad
Publicerad

Ett flygplan med 190 personer ombord kraschlandade på en flygplats i Kozhikode i sydvästra Indien. Minst 18 personer har dött och många fler skadats. och nu har även svarta lådan hittats, enligt myndigheten för civil luftfart.

Olyckan inträffade strax före klockan 20, lokal tid, i samband med landningen. Planet, som tillhör flygbolaget Air India Express, gled av landningsbanan och forsatte ner i sluttning där det brast i två delar.

– Indien är ett land med tämligen dålig flygsäkerhet. Kozhikode är en svår flygplats eftersom den ligger på en bergstopp med en bana som går mellan två stup. Så den är lite av en skräckflygplats, säger Jan Ohlsson, flygexpert och chefredaktör vid nättidningen Travel Insider.

Minst 120 skadade

Minst 18 personer har omkommit, enligt Indiens luftfartsmyndighet. En av de döda ska vara piloten, skriver Mathrubhumi, en stor tidning i Kerala.

Hur många som skadats är oklart. Enligt nyhetsbyrån AP har minst 120 skadats.

Men nu ska den svarta lådan med bland annat röstkommunikation från planet som kraschade i södra Indien har inhämtats, enligt myndigheten för civil luftfart.

”Det gör ont att höra om flygolyckan i Kozhikode. Mina tankar går ut till dem som förlorat sina nära och kära. Må de skadade återhämta sig snabbt”, skriver Indiens premiärminister Narendra Modi på Twitter.

”Verkar vara mänskliga faktorn”

Det olycksdrabbade planet är av modellen hade Boeing 737 flugit från Dubai. Enligt rapporter ska det varit dåligt väder med kraftiga skyfall i området.

– Det ser ut som den mänskliga faktorn har spelat in här. Vädret är inte en giltig orsak och att det var ett mekaniskt fel är tveksamt, säger Jan Ohlsson.

Svenska UD säger att man känner till olyckan i Indien, men att man inte har mycket mer information än så för närvarande. 

– Vi står i kontakt svenska ambassaden i New Delhi, men i nuläget har vi ingen information om skadade eller omkomna svenskar, säger Anton Dahlquist på UD:s presstjänst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.