Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: AP & SVT

Paasikivi: Attack mot bro till Krim – ”viktigt slag mot Ryssland”

Uppdaterad
Publicerad

Med stor sannolikhet är det Ukraina som ligger bakom attacken mot Krimbron, även kallad Kertjbron. Det säger överstelöjtnant Joakim Paasikivi till SVT Nyheter. Han delar även bilden av att vattenburna drönare kan ha använts i attacken.

– Det är ett viktigt slag mot den ryska underhållstrafiken och inte minst ett stort symboliskt slag mot ett av Putins prestigeprojekt, säger han.

Två personer omkom och en skadades när två detonationer inträffade på den ryskbyggda bro som sammanbinder Krim och ryska Krasnodar. Med stor sannolikhet är det Ukraina som ligger bakom attacken, säger överstelöjtnant Joakim Paasikivi till SVT Nyheter.

– Det är tydligt i Ukrainas intresse. Det kommer nog uppmärksammats mycket i Moskva och av de ryska myndigheterna. Det kommer säkert att kallas för ett terrorangrepp och nästa robotangrepp mot ukrainska städer sägas vara en vedergällning. Trots att man angriper med robotar hela tiden, säger han.

Omväg på 90 mil

Bron förbinder Ryssland med Krimhalvön, som Moskva annekterade 2014, och är en livsviktig länk för att transportera materiel till de ryska soldaterna i Ukraina.

– Det här påverkar naturligtvis den civila men även den militära fordonstrafiken, säger Paasikivi.

För att ta sig till Krim med bil är man nu tvungen att ta en omväg på cirka 90 mil. Men då den ryska krigmakten till största del använder järnvägen för sina transporter, och järnvägsbron är oskadd, kommer det inte påverka transporterna till fronten.

Inte sista attacken

Enligt ryska myndigheter utfördes attacken klockan 03.05 i natt med hjälp av två ukrainska vattendrönare. Kiev har inte bekräftat uppgifterna, men det ukrainska public service-bolaget Suspilne rapporterar att attacken utfördes av ukrainsk underrättelsetjänst.

Även Joakim Paasikivi delar bilden av att det antingen är yt- eller undervattensdrönare som ska ha använts i attacken. Bron är ett viktigt mål för Ukraina och Ryssland försöker att skydda den i så stor utsträckning det är möjligt.

Sannolikt är det inte den sista attacken mot bron, menar Paasikivi.

–  Jag är säker på att ukrainarna gärna skulle velat knäcka hela bron, inklusive järnvägsbron, men det finns uppenbart begränsningar där, säger han och tillägger:

–  Från Ukrainas sida menar man att den här bron är olagligt byggd. Det här ingår som en del i befrielsen av Ukraina.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.