Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En rysk legosoldat ur Wagner-gruppen har tagit sig till Norge där han sökt asyl. Hör hans vittnesmål om flykten från Ryssland i klippet. Foto: NRK/EVN/RIA Novosti

Påstådde Wagneravhopparen har lämnat in USB-minnen

Uppdaterad
Publicerad

Den påstådde Wagneravhopparen som sökt asyl i Norge har tidigare sagt att han har videomaterial som visar avrättningar utförda av Wagnergruppen.

– Han har med sig ett antal USB-minnen, säger hans advokat Brynjulf Risnes nu till VG.

USB-minnena ska nu analyseras och ingå i mannens asylärende. 26-åringen fördes till Oslo i måndags.

Det var under natten till fredagen som mannen flydde över den rysk-norska gränsen.

– Han har varit med i Wagnergruppen och det är uppenbart att han sitter på relevant information i krigsförbrytarsammanhang, säger Brynjulf Risnes till VG.

”Lurad av den statliga propagandan”

Mannen har tidigare sagt sig ha video på desertöravrättningar utförda av Wagnergruppen. 26-åringen säger att han skrev ett kontrakt på fyra månader när han anmälde sig frivilligt till den privata militärgruppen.

Mannens advokat säger till VG att 26-åringen blivit lurad av den statliga propagandan och insett att kriget var fel så fort han kom till Ukraina. När kontraktet på fyra månader löpte ut ska han ha fått veta att han var tvungen att tjäna sex månader till. Då valde han att fly.

– Han kände att det inte fanns någon utväg. Att det inte gick att säga upp avtalet, säger Brynjulf Risnes till VG.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.