Påve Franciskus höll sitt påsktal inför hundratusentals åhörare på Petersplatsen. Foto: Scanpix

Påven bad om fred i Syrien och Korea

Uppdaterad
Publicerad

Påve Franciskus ber för en ”politisk lösning” i Syrien och för ”försoning” på Koreahalvön.
Hundratusentals människor samlades på Petersplatsen för att lyssna på påvens första påskdagstal.

– Så mycket blod har spillts. Och hur mycket mer lidande måste finnas innan en politisk lösning på krisen kan nås? sade påven om Syrien i den traditionsenliga påskdagshälsningen Urbi et orbi.

Franciskus efterlyste också ett slut på meningsskiljaktigheterna på Koreahalvön – dagen efter det att Nordkorea deklarerat att de befinner sig i ett krigstillstånd med Sydkorea. Påven fördömde dessutom människohandel ”som den mest omfattande typen av slaveri under 2000-talet” och uppmanade ”terrorister” att släppa gisslan som hålls i Nigeria.

Omkring 250 000 personer hade samlats vid Petersplatsen för att få en skymt av påven, som kysste barn och vinkade till folkmassan när han tog en tur runt platsen i den särskilda påvebilen.

Påskhelgen har varit hektiskt för den nyvalde påven. Han inledde på skärtorsdagen med att besöka ett ungdomsfängelse där han tvättade och kysste tolv fångars fötter. På långfredagen deltog han bland annat i en traditionell korsceremoni runt Colosseum i Rom.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ny påve vald

Mer i ämnet