Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Påven är på en försoningsresa i Kanada där han träffar ursprungsbefolkning som blivit utsatta för övergrepp i sin barndom av den katolska kyrkan. Foto: Nathan Denette/AP/TT

Påven ber om ursäkt till ursprungsbefolkning i Kanada

Uppdaterad
Publicerad

Under söndagen landade påve Franciskus i Kanada för ett veckolångt besök där han ska be landets ursprungsbefolkning om förlåtelse för de övergrepp som den katolska kyrkan utsatte över 150 000 barn för, rapporterar Reuters.

Kanadas regering inrättade 2008 en sanningskommission för att reda ut vad som pågick mellan åren 1831 och 1996 då uppskattningsvis 150 000 barn från ursprungsbefolkningen utsattes för olika sorters övergrepp inom särskilt upprättade internatskolor. Och en hel del har framkommit.

Systemet byggde på att barnen separerades med tvång från sina familjer för att genom religiösa skolor indoktrineras i västerländska värderingar. Både fysiska och sexuella övergrepp förekom. kombinerat med konsekvent förnekande av barnens egna kulturer och språk.

Genom åren har ursprungsbefolkningen fått en ursäkt från flera andra kyrkor som varit inblandade, men det har varit tyst från den katolska kyrkan. Men förra året hittades kvarlevor efter 215 barn vid en av internatskolorna, vilket satte högre press på påven.

”En botgöringsresa”

Han kommer nu att besöka flera städer och möta överlevare från skolorna i Kanada som drevs med hjälp av den katolska kyrkan. Förhoppningen är att resan ska bidra till läkning och försoning.

– Vi ska alla vara medvetna om att detta är en botgöringsresa, sade Franciskus till reportrar ombord påveplanet under den tio timmar långa resan från Rom till Edmonton.

Under vistelsen kommer han bland annat att besöka Maskwacis, cirka 10 mil söder om Edmonton, för att tala inför en publik om cirka 15 000 personer. Flera i publiken kommer vara tidigare elever på internatskolorna.

Många anser dock att ursäkten är sen.

– När jag gick i skolan förlorade jag mycket av min kultur, min härkomst. Det är många år av förlust, sade en tidigare elev.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.