Nye påven: Jorge Mario Bergoglio Foto: Scanpix

Påven: ”Homosexlobby i Vatikanen”

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare uppgifter om vänskapskorruption och vanstyre i Vatikanen bekräftas nu av påven själv. Franciskus den andra har nyligen – i privata samtal – klagat över en ”homosexlobby” i den katolska kyrkans allra högsta ledning

Uppgifterna kommer från informella samtal påven hade med kyrkliga ledare från Latinamerika den sjätte juni. Enligt ett dokument från organisationen CLAR (Confederación Latinoamericana y Caribena de Religosos y Religosas, en latinamerikansk regional organisation för präster, munkar och nunnor), citeras påven:

”I curian (Vatikanens regering) finns goda män. Men där finns också en underström av korruption, helt klart. Det talas om en ”homosexlobby” och det är sant, den finns där och vi måste se vad vi kan göra åt saken”, ska påven ha sagt enligt samtalsuppteckningarna från mötet med CLAR.

I samband med påven Benedictus avgång i februari publicerade de italienska tidningarna La Republica och Panorama uppgifter om en ”homosexlobby” i Vatikanen. Lobbyn har påverkat beslutsfattandet i Vatikanen genom utpressning och har också varit avgörande för Benedictus beslut att avgå, enligt de båda tidningarna.

Hemlig utredning

De uppger också att en hemlig utredning, gjord av tre kardinaler, i detalj beskriver hur ”homosexlobbyn” arbetar. Utredningen tillsattes sedan uppgifter i hemliga dokument från Vatikanen läckt till medier.

En månad efter Franciskus val till påve tillsatte han en grupp på åtta kardinaler som ska komma med förslag på Vatikanen kan reformeras. Deras första möte ska hållas i oktober.

Vatikanen har under lång tid skakats av avslöjanden om hur präster sexuellt utnyttjat både pojkar och flickor i den katolska kyrkan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer