”Jag säger detta med smärta. Förra århundradet förfärades världen av nazismen försök att få fram en renrasig människa. I dag gör vi samma sak med vita handskar”, sade Påve Franciskus och konstaterade att graviditeter som avbryts i samband med fosterskador kan jämföras med de brott som nazisterna utförde. Foto: TT/Alessandro Di Meo

Påven jämförde abort med nazismens rasprogram

Uppdaterad
Publicerad

Påve Franciskus gjorde på lördagen ett uttalande om att graviditeter som avbryts i samband med fosterskador kan jämföras med de brott som nazisterna utförde.

– I dag gör vi samma sak med vita handskar, sade han.

Påve Franciskus liknade fosterdiagnostik, som används för att upptäcka genetiska avvikelser i fostret, med nazismen försök att skapa den perfekta rasen.

– Jag säger detta med smärta. Förra århundradet förfärades världen av nazismen försök att få fram en renrasig människa. I dag gör vi samma sak med vita handskar, sade Påve Franciskus.

Uttalandet framfördes till medlemmar i en italiensk organisation som förespråkar en stark ställning för familjen i samhället.

”Barn ska bli accepterade”

Under nazismens renrasighetsprogram tvångssteriliserades hundratusentals människor, och tiotusentals personer med funktionsnedsättning dödades i syftet att göra ”rent” den genetiska arvsmassan.

– Barn ska bli accepterade så som Gud har skapat dem, sade påven i sitt framförande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.