Påven vid toppmötet om sexuella övergrepp inom katolska kyrkan, som avslutas på söndagen. Foto: Reuters/TT

Påven: Sexuella övergrepp mot barn monstruöst problem inom katolska kyrkan

Uppdaterad
Publicerad

De präster som har begått övergrepp mot barn är ”Satans redskap”, slår påven fast i sitt avslutningsanförande av biskopskonferensen i om sexuella övergrepp inom katolska kyrkan.

Påve Franciskus är inte nådig i sitt avslutningsanförande till deltagarna i det toppmötet i Vatikanen.

– Jag har påmints om den grymma religiösa vanan, en gång utbredd i vissa kulturer, om att offra mänskliga varelser, företrädelsevis barn, i hedniska riter, säger påven från talarstolen.

Franciskus konstaterar att övergrepp visserligen är ett universellt problem men därför inte ”mindre monstruöst” inom kyrkan.

Skakats av skandaler

Katolska kyrkan har skakats av en rad skandaler med sexuella övergrepp de senaste decennierna.

Så sent som i höstas avslöjades att hundratals präster begått övergrepp i flera städer i USA och en utredning visade att tusentals barn inom katolska kyrkan i Tyskland utsatts. I Mexiko har minst 152 katolska präster som begått sexuella övergrepp stängts av de senaste nio åren.

Kallat till toppmöte

För att visa att katolska kyrkan tar problemen på allvar har påve Franciskus för första gången kallat samtliga ordföranden i världens biskopskonferenser till ett toppmöte. Diskussionerna har handlat om hur man kan utbilda biskoparna för att förebygga sexuella trakasserier och övergrepp.

Mötet inleddes i torsdags och avslutas i dag, söndag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer