Delad bild. Till vänster: person teckenspråkar. Till höger: två män samtalar formellt i rum.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så hur ser världsledarna till att de kan växla några ord? Och vem vill alla träffa? Författaren och Sveriges tidigare ambassadör i Vatikanen Ulla Gudmundson har svaren. Foto: Tim Nutley, Jim Lo Scalzo/EPA

Påvens begravning – en chans för giganterna att mingla

Uppdaterad
Publicerad

Påvens begravning samlar några av världens stora makthavare på en och samma plats. Det ger deltagarna en möjlighet att föra viktiga politiska diskussioner bakom kulisserna.

– Det blir en typ av toppmöte, men informellt, säger Isak Svensson, professor vid Institutionen för freds- och konfliktforskning vid Uppsala Universitet.

På gästlistan står mängder av världsledare, religiösa eliter och kungligheter uppskrivna. Totalt väntas över 200 000 människor att delta på begravningen.

Trots att begravningen inte är någon formell sammankomst för politisk interaktion, finns det gott om chanser att få sig en pratstund med andra ledare.

Påve Franciskus 1936-2025

– Samtalen kommer ske i marginalen. Man passar på när man ändå är där, säger Isak Svensson.

Trump och Zelenskyj i fokus

Från Sverige skickas kungen, drottningen och statsministern. Bland alla övriga giganter kommer Donald Trump och Volodymyr Zelenskyj finnas på plats. Några vars interaktion kommer ta stort fokus, enligt Isak Svensson, då presidenterna inte mötts fysiskt sedan bråket i Ovala rummet i februari.

Det har även tagits i beaktande när man arrangerat gästernas sittplatser. De kommer placeras i alfabetisk ordning – enligt det franska alfabetet. I och med detta undviker man att Trump och Zelenskyj hamnar ”obekvämt” nära varandra, rapporterar Euronews.

Internationella samarbetet hotat

De europeiska ledarna som reser till Vatikanen i helgen kommer ha den transatlantiska gemenskapen i åtanke, menar Svensson.

– Europa vill ta alla chanser att få kontakt med Trump.

Den senaste begravningen som hölls för en sittande påve inträffade år 2005, när Johannes Paulus II dog. Det är stor skillnad i världsläget då och i dag, säger Isak Svensson. USA var fortfarande den ultimata garanten för att stödja en multilateral ordning då, något som i dagsläget ser annorlunda ut.

– Nu är vi inne i en tid när allt samarbete är ifrågasatt och hotat.

Kan ha en enande effekt

Trots det spända världsläget tror han inte att morgondagens sammankomst kommer att ha en negativ påverkan på den geopolitiska situationen, snarare tvärtom.

– Det är väldigt svårt att se att det skulle bli dålig stämning, det är ändå en begravning.

– Påve Franciskus var också en person som stod för global rättvisa och fred. Det är i den kontexten man träffas och det har en betydelse. Jag har svårt att se att samtalen kommer vara polariserande.

Även om det ligger stor vikt i att bygga förtroende och befästa gemenskap kommer inte påvens begravning bli ett tillfälle då viktiga politiska beslut fattas, enligt Svensson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Påve Franciskus 1936-2025

Mer i ämnet