Passagerare går genom spärrar i Peking. Invånarna har uppmanats bära skyddsmask om de måste går ut. Foto: TT

Pekingborna uppmanas bära skyddsmask

Uppdaterad
Publicerad

Lämna bilen hemma och gå inte ut överhuvudtaget, uppmanar den kinesiska regimen sina medborgare i huvudstaden.

På tisdagen rådde för första gången röd hotnivå för luftföroreningar – den högsta nivån. Men många struntade i varningarna.

Stadens miljömyndighet har uppmanat invånarna att ”efter bästa förmåga minimera utomhusaktiviteter” och att, om man måste ut, ”använda skyddsmask”. Men på Himmelska fridens torg samlades hundratals människor i morse, även små barn, for att följa flaggceremonin, enligt nyhetsbyrån Nya Kina.

Många skolor stängda

Många daghem och skolor i Peking kommer att hållas stängda resten av veckan, vilket skapade problem för stressade föräldrar som trotsade uppmaningen och ändå tog sina barn till skolan i hopp om att lärare kunde se efter dem.

Pekingbon Kan Tingting var en av dem som i dag var tvungen att stanna hemma från jobbet för att ta hand om sin son.

– Vad som stör mig mest är att min son kan ha en väldigt negativ bild av naturen. Han gillar naturen mycket mindre än vad han hade gjort i en normal miljö. Jag vill inte att han ska växa upp och tycka att naturen är någonting fult, säger Kan Tingting till New York Times.

Om det inte var för sitt jobb skulle hon flytta från smogen i huvudstaden.

– Om du frågar mig, så tycker jag att det borde vara röd hotnivå varje dag, säger hon till tidningen.

Kör trots körförbud

En annan åtgärd är körförbud för bilar. I somras återinfördes körförbud varannan dag beroende på registreringsskyltens sista siffror, men många kringgår reglerna. Trafiken uppgavs ändå ha varit något lugnare än vanligt.

En Pekingbo som kommer trotsa körförbudet är teknikförsäljaren Zhao Lin. Han säger till New York Times att han inte kan ta sig till jobbet utan att köra bil.

– De kan bötfälla mig eller ge mig en prick. Jag har inget val. Jag tror ändå inte att de kan se mitt registreringsnummer i den här smogen, säger han.

”Kontorsluft som giftgas”

Den röda varningen som kom i måndags och började gälla på tisdagen upprör många. Luftkvaliteten var sämre förra veckan och användare på sociala medier reagerade ilsket. En användare frågade sig på Sina Weibo, en kinesisk variant av Twitter, varför varningsnivån höjs först nu och en annan syrligt om det är okej att arbeta hemifrån.

”Luften på kontoret är som giftig gas”, skrev användaren.

Världens största kolkonsument

Larmet kommer samtidigt som det stora klimatmötet i Paris. Kinas representant på toppmötet säger att den täta smogen i Peking visar hur viktigt det är för landet att gå över till rena energikällor.

Kina är världens största konsument av kol men har även blivit ledande på förnybar energi, skriver nyhetsbyrån AP. Omvärlden har välkomnat att president Xi Jinping sagt att landets utsläpp av växthusgaser ska minska.

Den minskningen utlovas dock inte förrän kring 2030. Det finns dock hopp. I den bästa av världar leder landets ekonomiska inbromsning på kort sikt till mindre kolanvändning och därmed mindre smog, menar experter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.