Omkring 100 FBI-agenter jobbar med fallet. Foto: TT

Skyttens metodiska mördande fångades på video

Uppdaterad
Publicerad

Brister i byråkratin bidrog till att dådet i Texas kunde genomföras, menar USA:s vicepresident Mike Pence som är på besök i Texas för att träffa offren för massakern i en kyrka. Flera kvinnor har klivit fram och berättat att den misstänkte skytten våldtagit eller trakasserat dem.

Devin Kelley gick mellan bänkraderna i kyrkan i sju minuter och sköt metodiskt sina offer – även små barn – i huvudet. Avrättningarna fångades av en videokamera som kyrkan installerat.

26-åringen började skjuta redan utanför kyrkan och väl därinne sköt han i sju minuter, skriver New York Times som pratat med en polis som informerats om händelsen.

Kelley kom till baptistkyrkan i det lilla samhället Sutherland Springs med magasin som tar mer än 400 skott, men det är inte fastslaget hur många han faktiskt avfyrade, enligt polisen. Han laddade om flera gånger och kan ha tömt uppemot 15 magasin.

En kvinna som skadades i blodbadet säger att Kelley fortsatte att skjuta mot dem som försökte fly, samt dem som hukade under bänkarna och på golvet. David Brown, vars mamma Farida sköts i benen, beskriver för The Washington Post hur skytten avfyrade fyra skott i kroppen på en kvinna direkt till vänster om henne.

– Vid varje skott så grät hon till, säger Brown och berättar att mamman sade till kvinnan att hon nu skulle komma till himlen.

Pence på plats

USA:s vicepresident Mike Pence är i Texas för att möta människor som överlevde massmordet, och anhöriga till offren. Under besöket deltog han i en utomhusmässa med de sörjande och klandrade byråkratin på det amerikanska flygvapnet för misslyckandet med att upptäcka att skytten Devin Kelley hade ett våldsamt förflutet.

Kelley sparkades från flygvapnet 2014, efter att ha dömts för våldsbrott mot sin fru och styvson.

FBI försöker knäcka telefonen

Kort innan Pences besök offentliggjorde myndigheterna namnen och könen på de 26 personer som dog: tio kvinnor, sju män, åtta minderåriga och ett ofött barn.

Det yngsta offret var endast ett år, det äldsta var 77.

FBI försöker nu komma åt information som kan finnas på skyttens iphone för att ta reda på mer om motivet. Apple har tagit kontakt med utredarna och erbjudit sin hjälp med att låsa upp telefonen.

Efter masskjutningen i San Bernardino i Kalifornien 2015, då 14 människor dog, blev frågan akut om telefontillverkarna ska hjälpa myndigheterna att få information ur en kunds telefon. Apple nekade FBI hjälp med hänvisning till att tekniken kunde komma att läcka till utomstående.

Disciplinproblem sedan tonåren

Devin Kelley klev in på First Baptist Church i den lilla orten och började skjuta under gudstjänsten på söndagsförmiddagen. Nästan alla drygt 40 deltagare blev skjutna, av dem dog 26. Även ett ofött barn vars mamma sköts ihjäl räknas till offren.

Polisen tror att ett familjegräl kan ha fått 26-åringen att ta till vapen och genomföra attacken. Han ska ha skickat hotfulla meddelanden till sin svärmor innan dådet. Svärmodern brukade besöka kyrkan, men var inte där i söndags.

En vän till familjen säger att svärmodern är ”i chock” över vad som har hänt och trodde att de tidigare grälen hade lagt sig och situationen mellan familjemedlemmarna var bra.

Kelley blev skadad när civilpersoner öppnade eld mot honom och tros sedan ha tagit sitt eget liv.

Enligt nyhetsbyrån AP ska han ha haft disciplinproblem sedan tonårstiden. Flera kvinnor har efter dådet klivit fram och sagt att Kelley har våldtagit eller trakasserat dem. Han ska bland annat ha tvingat en av kvinnorna till sex år 2011 och sedan trakasserat henne på telefon tills hon fick byta telefonnummer.

Andra ska ha blivit trakasserade på sociala medier när de uttryckt missnöje med Donald Trump.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Masskjutning i kyrka i Texas

Mer i ämnet