Foto: Robyn Beck/AFP/TT

Harris attack: ”Ni förminskade coronariskerna”

Uppdaterad
Publicerad

I natt möttes vicepresidenten, Republikanernas Mike Pence, och utmanaren, Demokraternas Kamala Harris, i en debatt inför USA-valet. Pandemin var en av de hetaste frågorna.

– Det amerikanska folket har bevittnat det största misslyckandet från något presidentstyre under vår historia, sa Kamala Harris.

Debatten som hölls bakom plexiglas inleddes med coronapandemin. Kamala Harris kritiserade Republikanernas hantering av pandemin.

– Presidenten sa att det var en bluff. Ni förminskade riskerna. I dag har ni fortfarande ingen plan.

”Trump stoppade flygen från Kina”

Men Mike Pence, som leder Vita husets insatsgrupp mot pandemin, menade att det inte stämmer:

– Trump gjorde något som nästan ingen annan gjorde, nämligen stoppade flygen från Kina. Jag vill att det amerikanska folket ska veta att president Trump alltid satt amerikaners hälsa först.

– Det har uppenbarligen inte fungerat. 210 000 amerikanska liv har gått förlorade och familjer sörjer. Det amerikanska folket har bevittnat det största misslyckandet från något presidentstyre under vår historia, sa Harris.

Relationen till Kina debatterades

Mike Pence skyllde coronaviruset på Kina, som också hade stort fokus under debatten. Kamala Harris menade att ”hundratusentals jobb gått förlorade” på grund av handelskriget med Kina. Något som Pence besvarade så här:

– Förlorat handelskriget mot Kina? Biden kämpade aldrig för det. Joe Biden har varit en cheerleader för Kommunistkina de senaste decennierna.

Se hela debatten på SVT Play här.

Vicepresidentdebatten

Där tar debatten slut. Definitivt betydligt mer sakfrågor nu, man förstod fler skillnader mellan kandidaterna. Jag tror att både Pence och Harris är relativt nöjda och att ett begränsat antal amerikaner sannolikt byter sida efter denna betydligt gemytligare debatt än den förra.

Tack för att alla ni var med ikväll. Följ gärna hela vår USA-rapportering kring valet:

Daniel • Ser fram emot din summering i morgon.
Tack för ikväll.

Tack för att du var med!

Sista frågan från en high school-elev.
"När jag ser nyheterna är allt jag ser bråk mellan demokrater och republikaner, mellan människor. Om våra ledare inte kan komma överens hur ska vi kunna komma överens?"

"Anta inte att det du ser på dina lokala nyheter är synonymt med vad USA tycker", svarar Pence bland annat, och påminner om den nära vänskapen mellan HD-domarna Antonin Scalia och Ruth Bader Ginsburg, trots meningsskiljaktigheter.

"Det som fick Joe att ställa upp i valet var just för att han såg hatet sprida sig under de senaste fyra åren", säger Kamala Harris bland annat.

Nomen Nescio • Min avslutande reflektion är att den här debatten inte ändrade någonting. Harris gav inget förtroendeingivande intryck, men det saknar nog betydelse på det stora hela.

Ulf • Pence är en skicklig debattör och fick fram sina punkter, emedan Harris har mindre erfarenhet. Enligt mig vann Pence med en liten marginal, men tror inte det betyder något för valresultatet.

Mia • Jag gör iakttagelsen att ingen av debattörena kan svara på frågorna. Inte respektfullt gentemot folket - väljarna - omvärlden. Icke godkänt.

Daniel • Reflektion: oavgjort, inget direkt nytt eller upplysande.
Hade dock viljat se Demokraterna prata lite mer om vad de vill och inte fokusera på vad som varit fel.

Daniel • BLM debatten, vart blev den av? Ingen verkade vilja prata om det.

Det avhandlades en hel del under förra debatten också. Men det här är ju den enda debatten för vicepresidentkandidaterna. Trodde också att det skulle få mer utrymme.

Daniel • Jag tappade fokus och såg bara en fluga.... vad sa han? :)

"Mest spännande ögonblicket på hela debatten" var det någon som sa lite elakt.

Strax slut på debatten. Vad är era avslutande reflektioner?

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Presidentvalet i USA

Mer i ämnet