Pensionärer snubblas med flit

Uppdaterad
Publicerad

I USA pågår omfattande forskning kring fall. Men frågan är om inte universitetet i Illinois i Chicago har de mest okonventionella metoderna för att försöka hejda äldre från att falla illa. 

Det är alls inget skämt, det som forskarna själva kallar för ”bananskalsmetoden” för att undvika fall. Fast 81-åriga Mary Kae och de andra testpersonerna snavas förstås under kontrollerade former.

– De ska bara gå som vanligt på löpbandet, och sen är stoppet utformat så att det är som om de plötsligt halkar på ett bananskal, säger Clive Pai, forskningsledare vid University of Illinois i Chicago. 

Ökar i hela världen

Andelen äldre som skadas allvarligt i ett fall ökar i stora delar av världen. I USA skadades nära 2,5 miljon människor över 65 år bara förra året. Och forskning pågår på många platser. I Chicago visar preliminära resultat att det räcker att falla 24 gånger på löpbandet för att halvera risken att ramla igen. Resultat är så lovande att amerikanska folkhälsoinstitutet stödjer ett större projekt för att se om man kan utveckla metoden på några års sikt.

Omedvetet lärande

Det här är bara ett exempel på en växande forskning som undersöker hur vi lär oss saker omedvetet. För resultaten på löpbandet krävde varken speciellt mycket tid eller kraft och var också helt oberoende av om testpersonerna tyckte att det var roligt eller inte.

– Det är nästan som om de lär sig en dans. Man kan fotarbetet när man har gjort ett antal misstag. säger Clive Pai. 

Mary Kae föll ofta

Men fortfarande rekommenderas förstås vedertagna åtgärder mot fallskador, som att röra på sig så mycket man kan, det ger fortfarande allra tydligast resultat i längden. Och Mary Kae ser fortfarande upp, hon har skadat sig flera gånger de senaste åren. Hon har skadat sig i ben och ansikte, men har inga bestående men.

– Det är verkligen hemskt när det händer, Och det här rör ju många av oss. Jag antar att vi är en fallande generation, säger Mary Kae, 81 år.

Se inslaget ovan

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#frittfall

Mer i ämnet