Tjeckiens presidentkandidater, före detta Natos militärkommittés ordförande Petr Pavel, till vänster, och Tjeckiens före detta premiärminister Andrej Babis vid en tv-debatt på CNN Prima News i Prag. Foto: MARTIN DIVISEK/TT

Pensionerad general eller miljardär vinner Tjeckiens presidentval

Uppdaterad
Publicerad

Tjeckerna röstar om vem som ska bli president och valresultatet väntas bli klart under lördagen. Valet står mellan den pensionerade militären och progressiva Petr Pavel samt miljardären och tidigare premiärminister Andrej Babis, ledare av oppositionspartiet Ano.

Tjeckernas sista omröstning på lördagen i landets presidentval visade att valet står mellan den tidigare tjeckiska arméchefen Petr Pavel och och miljardären och tidigare premiärministern Andrej Babis.

Pro-väst och Ukraina

Petr Pavel är en 61-årig pensionerad general som har stöd av center-högerregeringen som avsatte Babis 2021. Han vill införa euron och vill se en mer progressiv politik som till exempel att tillåta homosexuella äktenskap.

Pavel är också tydlig med att Tjeckien bör fortsätta att stödja Ukraina i Rysslands krig i Ukraina.

Leder oppositionsparti

Andrej Babis, 68, är en affärsmagnat och tidigare premiärminister och leder Tjeckiens största oppositionsparti Ano. Han försöker locka väljare som kämpar med de stigande priser och har lovat att pressa regeringen att göra mer för att hjälpa dem.

Babis har uttryckt oro för att Rysslands krig i Ukraina ska sprida sig och har erbjudit att hålla fredsförhandlingar.

Omröstningen avslutas på lördag klockan 14. Valresultatet väntas vara klart inom några timmar efter att vallokalerna har stängt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.