Pentagons högkvarter i delstaten Virginia. Enligt en kartläggning genomförd av Reuters väljer många militärer att inte berätta om diskriminering eftersom klagomål ofta inte leder någon vart. Foto: Charles Dharapak/AP/TT

Pentagon vägrar släppa diskrimineringsrapport

Uppdaterad
Publicerad

Rapporten om rasdiskriminering inom den amerikanska armén lyser med sin frånvaro. Resultaten har hållits inne av försvarsdepartementet i tre år.

– Om den hade fått dem att framstå i god dager hade de släppt den, säger Don Christensen, som forskat kring rasdiskriminering inom armén.

Pentagon måste kartlägga diskriminering en gång om året, men den senaste rapporten har inte offentliggjorts. Enligt Reuters har försvarsdepartementet nekat upprepade förfrågningar från nyhetsbyrån om att släppa innehållet. Pentagon har inte heller förklarat varför rapporten hålls tillbaka, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Många väljer att inte berätta

I en kommentar uppger departementet att det rör sig om ”information av preliminär, beslutsunderliggande karaktär” som om den släpps kan tänkas ”störa regeringens beslutsprocesser”.

– Vad det betyder är att (rapporten) ställer dem i dålig dager. Om den hade fått dem att framstå i god dager hade de släppt den, säger Don Christensen, pensionerad chefsåklagare inom USA:s flygvapen, som forskat kring rasdiskriminering inom armén.

Pentagon är USA:s största arbetsgivare. Armén genomsyras av mångfald i lägre led, medan toppen domineras av vita män.

Enligt en kartläggning genomförd av Reuters väljer många militärer att inte berätta om diskriminering, då klagomål ofta inte leder någon vart – eller slår tillbaka på den som vågat yttra sig.

Transpersoner stängdes ute

Frågan om inkludering och exkludering inom den amerikanska armén har tidigare varit på tapeten. För snart ett år sedan rapporterade SVT om det politiska beslut som togs av högsta domstolen i USA – att den amerikanska militären tillåts utestänga transpersoner från militärtjänstgöring.

Regelverket ändrades då från det tillåtande beslut som tagits av Obama-administrationen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.